Acht op tien managers geven anderen de schuld

Tekort aan gekwalificeerde afgestudeerden zou economische groei eigen organisatie belemmeren.

De economische groei van Nederlandse bedrijven wordt belemmerd door het ontbreken van de juiste vaardigheden. Zo oordeelt 80 procent van de Nederlandse managers in een onderzoek voor recruitmentbureau Robert Half. Dit gebrek wordt veroorzaakt door het tekort aan gekwalificeerde starters, denkt bijna de helft van de meer dan 5.000 ondervraagden, waarvan 1.000 uit Nederland en België.

Als belangrijkste oorzaak voor het huidige gebrek aan voldoende skills noemt bijna de helft het tekort aan gekwalificeerde afgestudeerden (47 procent). Daarnaast noemen ondervraagden het beperkte aanbod van zowel externe stages en trainingen (43 procent) als interne trainingen (36 procent). Vergrijzing en uitstroom van oudere werknemers ziet een derde (35 procent) van de managers als oorzaak.  

Kloof dichten

Om de (digitale) vaardighedenkloof binnen hun bedrijf te dichten, wil 38 procent van de Nederlandse managers in training van hun medewerkers investeren, 28 procent ziet het werven van tijdelijke werknemers als de oplossing voor komend jaar, en 22 procent ziet het werven van nieuwe vaste medewerkers als oplossing.

Eerder onderzoek concludeerde echter ook dat bij de gemiddelde organisatie tussen de 60 en 75 procent van de managers incompetent en niet-effectief is. Slechts 35 procent van hen voelt zich actief betrokken bij de eigen baan en organisatie. Dt is jammer, want intern de kennis- en vaardigheidskloof dichten is een serieuze optie. Bovendien zijn veel van de nieuwe vaardigheden, zoals data-analyse, inmiddels ook al geautomatiseerd tot makkelijk toegankelijke apps.

Lees ook: Hoe laat je beter leren? Drie tips

(bron: Robert Half, FM)

 

Gerelateerde artikelen