Aantal financials dat actief een andere functie zoekt bijna verdubbeld

De economische barometer staat wereldwijd op slecht weer. Ook de arbeidsmarkt merkt de gevolgen van de crisis. Wat betekent dit voor de arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden in bedrijfseconomische functies op de vakgebieden finance operations, standard reporting, analysis & management reporting, financieel management en audit?

Yacht monitort al jaren de financiële arbeidsmarkt voor ervaren, hoger opgeleide financials. Per kwartaal publiceert Yacht de laatste trends en ontwikkelingen. Terugblikkend op 2009 en vooruitkijkend naar 2010 valt het volgende op:
 
– 12.000 financials oriënteren zich actief op een andere baan, met een zwaartepunt bij
financials met meer dan 10 jaar werkervaring
– Daar tegenover staat een steeds grotere groep niet open voor een andere baan.
– Belangrijke veranderingen in zoekgedrag van financials
– Stabilisering na forse krimp van ruim 40% op jaarbasis in aantal print- en online-vacatures, krimp in vierde kwartaal ruim 55%
– Bodem lijkt geraakt in vierde kwartaal
– Vraag naar auditors krimpt niet
 
De huidige crisis laat duidelijke sporen achter in het zoekgedrag van financials naar een andere functie. De laatste – door Yacht bewerkte – gegevens van de Intelligence Group laten de volgende veranderingen zien.

De actieve oriëntatie op een baan is duidelijk toegenomen in 2009 waarbij de piek in het tweede kwartaal lag. Ruim 15% van de hoog opgeleide financials is actief op zoek naar ander werk, veelal vanuit een huidige vaste baan. Een jaar eerder schommelde dit rond de 8%. Dat betekent dat 12.000 financials actief uitkijken naar een andere functie. Hierbij ligt een zwaartepunt bij financials met meer dan 10 jaar werkervaring. Young professionals tot en met 5 jaar werkervaring zijn juist minder actief zoekend geworden. Daar tegenover staat een steeds grotere groep (van 35% naar 40%) die niet op zoek is naar ander werk en de zekerheid koestert van de huidige baan.

Andere belangrijke veranderingen in het zoekgedrag van financials
De meeste financials werken in de financiële sector. Deze sector blijft de meest populaire branche om in te werken. Kanttekening is dat de populariteit van deze sector bij Young professionals sterk is teruggelopen en de totale populariteit inboet ten gunste van vooral de overheid. De ervaren professional met meer dan 5 jaar werkervaring is meer gaan werken in zorg, energie en overheid. Voor de groep met meer dan 10 jaar werkervaring was de overheid al een branche waarin men goed vertegenwoordigd was zowel in 2008 als 2009.

Vacaturesites, krant en bekenden/eigen netwerk zijn de meest ingezette middelen in de oriëntatie op een nieuwe functie. De huidige baan is het meeste te danken aan bekenden/netwerk, maar deze weg neemt wel snel af. Blijkbaar drogen de mogelijkheden via deze bron langzaam op. De interne vacature was veel minder dan in 2008 een manier om de huidige baan te bemachtigen.

Qua redenen om over te stappen is salaris belangrijker geworden. Inhoud en uitdaging van het werk én zelfstandigheid staan al jarenlang hoog op het lijstje. Parttime werken, dicht bij huis werken en acceptabele werkdruk vinden financials – waarschijnlijk ook onder druk van de crisis – steeds minder belangrijk.

Vooruitblik 2010
Ondanks toenemende concurrentie op de arbeidsmarkt voor hoog opgeleide financials zijn de omstandigheden nog steeds gunstig. De structurele schaarste wordt door de crisis niet opgelost. Daarnaast blijven financiële thema’s als kostenbeheersing, risicomanagement, werkkapitaal, overnames en integraties hoog op de agenda staan.

Met name voor financials tot ongeveer 10 jaar werkervaring en specialisten zoals auditors, treasurers en tax is de markt nog steeds prima. De overige financials hoeven ook niet te wanhopen, maar zullen langer moeten zoeken en meer moeite moeten nemen om een goede functie te vinden.
 

Zie ook: Best Employer To Work For in Finance 2010

 

 

Gerelateerde artikelen