Aantal ambtenaren bij 100.000+ gemeenten 9 procent gedaald

Sinds 2008 daalde het aantal ambtenaren bij 100.000+ gemeenten (met meer dan 100.000 inwoners) met 9%. Dit komt neer op ruim 3.000 arbeidsplaatsen en ruim 158 miljoen euro (loonkosten). Dat blijkt uit onderzoek dat adviesbureau Berenschot begin dit jaar uitvoerde bij zeventien van de zesentwintig 100.000+ gemeenten, exclusief de 'G4'.

Waar de grote gemeenten in 2008 gemiddeld nog 9,7 arbeidsplaatsen per 1.000 inwoners inzetten, is dit in 2014 gedaald naar 8,8 fte aan ambtenaren. Dat komt neer op in totaal bijna 33.000 arbeidsplaatsen. Marvin Hanekamp, adviseur bij Berenschot, noemt als belangrijkste oorzaken van deze afname het uitplaatsen of in regionaal verband oppakken van taken, maar uiteraard ook de bezuinigingen.

Hij verwacht dat het aantal ambtenaren de komende jaren nog verder zal afnemen. Voor 2014 maar ook voor de jaren daarna wordt namelijk gerekend op extra bezuinigingen ter grootte van vele honderden miljoenen euro’s. Die worden voor een belangrijk deel gezocht in een verdere versobering van het ambtenarenapparaat, onder meer door het efficiënter, minder of zelfs geheel niet meer uitvoeren van taken.
__________________________________________________________________________________
Opleiding Public Controller in een Week
Wilt u als public controller doorgroeien? Staat u voor strategische uitdagingen tijdens bezuinigingen en decentralisaties? Werkt u of gaat u binnenkort werken als public financial maar heeft u geen opleiding? Volg dan de vijfdaagse opleiding Public Controller in een Week en ontdek direct de kennis, instrumenten en vaardigheden die u als public controller moet beheersen. Meld u hier direct aan.
__________________________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen