7 gewoonten van succesvolle sprekers

Wat maakt sommige sprekers nou zo succesvol? Heeft u wel eens bij een presentatie gezeten waarvan u dacht; 'fantastisch. Hoe doet hij of zij dat?' Het antwoord is 'heel hard werken'. Talent speelt zeker een rol, maar met keihard werken kunt u een heel eind komen. Daarbij komen de 7 gewoonten van topsprekers goed van pas.

Gewoonte 1 – Een duidelijk doel
Net zoals de titel van dit artikel ‘geleend’ is van Stephen Covey, geldt dat ook voor deze eerste gewoonte. Begin altijd met het einde in gedachte. Wat wilt u dat uw publiek denkt, voelt of gaat doen na uw presentatie? Een tip hiervoor is om uw doel in één duidelijke zin te verpakken. Bij de inhoudelijke ontwikkeling en voorbereiding van uw presentatie zal deze zin steeds in uw hoofd blijven als eindbestemming. 
Gewoonte 2 – Bereid u vroeg voor en oefen vaak
Zodra u weet dat u een presentatie moet geven is de tijd van voorbereiding aangebroken. Begin vooral niet met het openen van Word of PowerPoint. Beter is om de voorgestelde inhoud van uw presentatie op post-its te schrijven, en vervolgens de indeling te bepalen. Plak ze op de muur, zodat u uw verhaal gemakkelijk kunt reorganiseren. Verwijder de post-its die niets bijdragen aan het centrale doel van uw presentatie. 
Gewoonte 3 – Zoek naar verhalen
Mensen zijn gek op boeiende verhalen. Verhalen voorzien flauwe, data-gedreven presentaties van pit en karakter. Ze maken dat uw publiek de inhoud naar hun eigen levens gaan vertalen. Succesvolle sprekers zijn continu op zoek naar gedenkwaardige verhalen. En ze hoeven helemaal niet buitengewoon te zijn. De beste verhalen komen vaak voort uit doodgewone menselijke ervaringen. 
___________________________________________________________________________________
Overtuigend presenteren in 3 trainingsdagen
Sommige mensen komen verbluffend goed over als ze presenteren. Hun publiek is geamuseerd en doet ook nog wat de spreker verwacht. Hoe komt dat toch? Wilt u ook verbluffend goed presenteren? Volg dan de succesvolle driedaagse training Overtuigend Presenteren. Meld u direct aan
___________________________________________________________________________________

Gewoonte 4 – Betrek uw publiek
Publiek wil interactie gedurende een presentatie. Stel hen daarom vragen die hen aan het denken zetten. Loop door uw presentatie heen en bedenk hoe u uw publiek nog meer kunt betrekken. Vermijd het woord ‘mij’. Dat interesseert niemand. Vertel in plaats daarvan hoe uw presentatie hen – uw publiek – verder gaat helpen. 
Gewoonte 5 – Respecteer ALTIJD de tijd
Ga nooit langer door dan u bent ingeroosterd. Het is namelijk niet respectvol tegenover uw publiek en de tijd en aandacht die ze u geven. Probeer in uw voorbereiding iets eerder klaar te zijn dan uw tijd heeft. Mochten er vragen zijn, dan heeft u daar nog tijd voor en blijft u binnen de afgesproken eindtijd. 
Gewoonte 6 – Arriveer te vroeg
Succesvolle sprekers komen altijd te vroeg in de zaal aan. Dan kunt u namelijk de techniek controleren en (laten) fixen als het niet voldoet. Of u kunt overschakelen op Plan B (wanneer het op techniek aankomt, heeft u altijd een Plan B nodig). Een ander voordeel is dat u klaarstaat wanneer uw publiek binnenkomt, zodat u al oogcontact of een praatje kunt maken. Tijdens de presentatie zult u daardoor beter in staat zijn contact te maken met uw publiek. 
Gewoonte 7 – Oefen, oefen, oefen!
Een duidelijk doel + een solide voorbereiding + heel veel oefenen = een succesvolle presentatie. Het oefenen moet u hardop doen op uw kamer of in uw auto. Het kost veel tijd, maar succesvolle sprekers weten dat je niet zonder kunt. Er is geen kortere weg naar een succesvolle presentatie, al helpt veel ervaring natuurlijk wel mee. Presenteer dus wanneer u maar de kans heeft. 

Gerelateerde artikelen