7 gewoonten van hoogst effectieve jobhunters

In het huidige arbeidsklimaat hebben finance professionals die zoekende zijn naar een nieuwe uitdaging het extreem moeilijk. Werkgevers hebben de kandidaten voor het uitkiezen, dus de gemiddelde werkzoekende financial zal heel wat afwijzingen moeten accepteren voordat hij/zij weer aan de slag kan in een nieuwe functie. Als dit al lukt. Hoe gaan de meest effectieve jobhunters hiermee om? 7 essentiële gewoonten om snel een nieuwe baan te vinden.

Je baan verliezen is een enorme tegenslag. Of het nu komt door je eigen performance, het aflopen van je contract, de slechte economie of het faillissement van je werkgever. Hoe je er vervolgens mee omgaat – net zoals met iedere tegenslag in het leven – is echter veel meer bepalend voor je succes dan kansen die al dan niet op je pad komen.

Ontslag, verdiend of niet, is niet alleen een klap voor je portemonnee, maar ook voor je eigenwaarde. Hoe je je vervolgens opstelt, echter, is wat je onderscheid van de andere jobhunters. Een proactieve en positieve mindset kunnen je onderscheiden van de massa. Dat maakt het verschil in hoeveel ‘geluk’ je zult vinden in deze ongelukkige economische tijden.

Confucius zei dat onze natuur als mensen hetzelfde is, maar dat het onze gewoonten zijn die ons onderscheiden. Hieronder staan 7 gewoonten omschreven die je kunt aanleren om je te onderscheiden van de rest van de werkzoekende financials. Hiermee zal jouw sollicitatie naar de top van de stapel verplaatsen bij potentiële werkgevers.

1. Blijf toekomstgericht
Het is gemakkelijk om na een ontslag in het verleden te blijven hangen en na te denken over alles wat had moeten zijn en had moeten gebeuren. Dit zal echter alleen maar emoties oproepen als woede, zelfmedelijden en machteloosheid. Blijf gefocust op de toekomst en hoe je jezelf optimaal positioneert op de arbeidsmarkt van je vakgebied, hoe je je inkomen zo slim mogelijk budgetteert, en hoe je hechte relaties onderhoudt met diegenen die je kunnen helpen een nieuwe uitdaging te vinden. Waar je je op focust breidt zich uit, dus focus je op wat je wilt, niet op wat je niet wilt.
__________________________________________________________________________________
Toe aan nieuwe uitdaging?
Finance.nl is met alle vacatures en de top-bedrijven in Nederland, dé nummer 1 vacaturesite voor finance professionals. Voor controllers, accountants,  administrateurs en financieel managers. Vind uw droombaan op Finance.nl  en plaats uw CV in de CV-databank om door werkgevers gevonden te worden.
__________________________________________________________________________________

2. Laat je baanverlies je niet lamslaan
Natuurlijk is het verliezen van je baan een uiterst vervelende ervaring, maar neem het niet persoonlijk. Het verschil tussen mensen die slagen na een tegenvaller en mensen die dat niet doen, zit hem vooral in hoe ze de tegenslag interpreteren. Mensen die hun ontslag zien als persoonlijk falen, zullen moeilijker weer aan het werk komen, dan mensen die het beschouwen als onfortuinlijke gebeurtenis, maar die ze wel in staat stelt te groeien in hun zelfbewustzijn, prioriteiten te heroverwegen en weerstand op te bouwen. Potentiële werkgevers zullen zich ook eerder aangetrokken voelen tot professionals die positief blijven ondanks tegenslagen, dan mensen die zichzelf niet uit het moeras weten te trekken.

3. Maak een prioriteit van goed voor jezelf zorgen
Na een ontslag is het gemakkelijk om op de bank te gaan zitten voor de televisie met een pilsje en je te gaan wentelen in zelfmedelijden. Niet doen! Mentale weerstand opbouwen vereist dat je je fit en sterk voelt. Ga dus datgene doen, waar je positieve energie van krijgt. Of dat nu sporten is, of het bouwen van een boomhut voor je kinderen. Zo elimineer je de negatieve emoties die je tegenhouden proactief te zijn in je banenjacht.

4. Omring jezelf met positieve mensen
Emoties zijn besmettelijk. Mensen in je omgeving beïnvloeden hoe jij jezelf ziet, tegen je huidige situatie aankijkt en wat je kunt doen om die te verbeteren. Als je je omringt met negatief gestemde mensen, zal dit een verspilling opleveren van zowel je kostbare tijd als je energie. Daarnaast is het belangrijk positieve boeken te lezen en de films en televisieprogramma’s te bekijken die je het meest inspireren. Laat je familie weten dat je het vertrouwen hebt dat je er met tijd en moeite in zult slagen uit de lastige omstandigheden te komen en weer aan de slag te gaan.

5. Benut je netwerk
Hoe meer mensen weten wat je wilt, hoe meer mensen je kunnen helpen dit te bereiken. Veel banen worden nooit geadverteerd, dus hoe effectiever je je fysieke en digitale netwerk inzet, hoe groter de kans op de ideale volgende stap in je carrière. Benader mensen die je kent en kunnen introduceren bij interessante bedrijven en mensen. Onderschat niet de positieve invloed die je netwerk op je banenjacht kan hebben.
__________________________________________________________________________________
Toe aan nieuwe uitdaging?
Finance.nl is met alle vacatures en de top-bedrijven in Nederland, dé nummer 1 vacaturesite voor finance professionals. Voor controllers, accountants,  administrateurs en financieel managers. Vind uw droombaan op Finance.nl  en plaats uw CV in de CV-databank om door werkgevers gevonden te worden.
__________________________________________________________________________________

6. Behandel het vinden van een baan als een baan
Als je de behoefte voelt aan een korte pauze, neem die dan. Maar ga naar een paar weken weer terug naar een bekende routine. Creëer structuur in je dag. Natuurlijk heb je meer tijd, maar zonder duidelijke intentie van wat je wilt bereiken op een dag, is die tijd weer snel vervlogen. Maak een duidelijk zoekplan met doelstellingen en haarbare piketpalen langs de route. Breng vervolgens prioriteit en structuur aan en behandel je zoektocht als een belangrijke baan die je gedisciplineerd uitvoert.

7. Wees vriendelijk
Aardig zijn voor anderen zorgt ervoor dat we ons beter voelen. Het is niet alleen goed voor de buurman die je een pleziertje doet of de minder bedeelden die je helpt met een vrijwilligersbaantje – het is behulpzaam voor jezelf. Als je tijd en energie besteedt aan het helpen van anderen, helpt je dat jezelf om je minder zorgen te maken om je eigen problemen. Daarnaast kan het helpen bij het versterken van je netwerk en toont het aan potentiële opdrachtgevers dat je niet zomaar aan de kant gaat zitten.

Dit artikel is gebaseerd op een checklist van Margie Warrell, een succesvolle auteur en executive coach uit de Verenigde Staten.

Gerelateerde artikelen