52 procent bedrijven heeft geen strategische aanpak ontwikkeling toptalent

De beste bedrijven onderscheiden zich door doelgericht en gedisciplineerd te werken aan de ontwikkeling van hun talent. Zo kweken zij hun eigen top en ontwikkelen ze leiders voor de toekomt, die vernieuwing en transformatie bewerkstelligen. Cruciaal in een omgeving die steeds internationaler en dynamischer wordt.

Tachtig procent van de top 20 ‘Best Companies for Leadership’ zorgt actief voor een eigen pool met toptalent voor sleutelposities. Dit blijkt uit het  onderzoek ‘Best Companies for Leadership’ van Hay Group onder ruim 2.100 organisaties wereldwijd dat sinds 2005 jaarlijks wordt gehouden. Het Nederlands-Britse Unilever staat vijfde op de ranglijst.
Individuele begeleiding en groepstrainingen van groot belang
Een van de trends die Best Companies for Leadership (BCL) voor het voetlicht brengt, is dat de topbedrijven werken vanuit heldere carrièretrajecten en hun talent vaak individueel begeleiden in leiderschapsontwikkeling. 
Anne Hoogstraten, senior consultant bij Hay Group: ‘Deze bedrijven hebben scherp voor ogen wat hun specifieke strategische business uitdagingen zijn en willen dat de nieuwe leiders innovatie en verandering kunnen aanjagen. Naast kwaliteit letten zij ook op diversiteit. De leiders van de toekomst worden op alle fronten individueel begeleid en gestimuleerd tot netwerken.’
 
Belangrijkste conclusies BCL-studie:
? 80 procent van de Top 20 BCL zorgt actief voor een pool van toptalent, is daar consciëntieus mee bezig en heeft daardoor altijd medewerkers klaarstaan voor het invullen van sleutelposities.
? Eveneens 80 procent van de Top 20 kent een systematische en strategische aanpak voor het opleiden van talent, met afgebakende carrièretrajecten, tegen 48 procent van de overige bedrijven.
___________________________________________________________________________________________________
Tijd voor een nieuwe job in Finance? Vind honderden topvacatures op Finance.nl. Plaats eenvoudig uw CV en laat u vinden door interessante werkgevers. Versnel direct uw carrière via Finance.nl.
___________________________________________________________________________________________________
? In een tijdperk van online lesmethoden, geeft een meerderheid van de topbedrijven toch de voorkeur aan groepstrainingen. Intensief contact maakt dat groei beter beklijft. Groepstrainingen en bijeenkomsten waarbij (toekomstige) leiders elkaar persoonlijk ontmoeten, leiden tot een netwerk waarin samenwerken vanzelfsprekender wordt.
? De helft van de Top 20 stuurt nadrukkelijk diversiteit binnen de organisatie en biedt hiervoor specifieke ontwikkelingstrajecten. Bij de overige respondenten is deze focus aanmerkelijk minder groot: bij zo’n 12 procent van de bedrijven.
? Het management van de Top 20 weerspiegelt vaker de samenstelling van de gehele organisatie. Een ruime meerderheid biedt medewerkers op alle niveaus de kans zich tot leider te ontwikkelen.
Hay Group’s Best Companies for Leadership
Hay Group publiceert haar Best Companies for Leadership sinds 2005. Dit jaar hebben 18.000 personen van ruim 2.100 organisaties uit 115 landen meegewerkt aan het onderzoek. 35 Procent van de respondenten was afkomstig uit Europa.
 

Gerelateerde artikelen