5 vragen die geweldige sollicitanten stellen

Standaard vragen als 'hoeveel ga ik verdienen?', kent iedere manager. Dit zijn dan ook geen geschikte vragen om indruk mee te maken op een potentiële nieuwe werkgever. Sterker nog, veel werkgevers beschouwen het onderdeel van het sollicitatiegesprek waarin ze de kandidaat uitnodigen vragen te stellen als tijdverspilling. Zakenwebsite Inc.com geeft vijf tips waarmee je als kandidaat wel grote indruk maakt.

Het grootste probleem van vragen stellen bij sollicitatiegesprekken is dat de kandidaten meestal niet echt geïnteresseerd zijn in de antwoorden. Ze willen alleen slim en bekwaam overkomen. Daarmee wordt het stellen van de juiste slimme vragen belangrijker dan hoe de werkgever de vragen beantwoordt.

Geweldige sollicitanten stellen daarom alleen vragen die ze écht graag beantwoord willen hebben, omdat ze de werkgever aan het evalueren zijn. Ze willen weten of ze wel écht voor een organisatie willen werken.

Dit zijn de vijf vragen die fantastische kandidaten stellen:

1. Wat verwacht je dat ik bereik in de eerste 60 tot 90 dagen?
Geweldige kandidaten willen namelijk meteen ‘knallen’ zodra ze bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Ze willen niet weken tot maanden spenderen aan ‘het leren kennen van het bedrijf’. Ze willen direct uitdagende doelstellingen om hun tanden in te zetten.

2. Wat zijn de gemeenschappelijke kenmerken van je beste mensen?
Iedere organisatie is anders en dat geldt ook voor de kenmerken van de ‘top performers’. Misschien werken ze langer. Misschien is creativiteit belangrijker dan hun manier van werken. En voor financials: zijn de top performers de extroverte business partners of de ultieme financiële ‘beheersers’? Geweldige kandidaten willen dit weten omdat ze a.) willen weten of ze in de organisatie passen, en b.) als ze passen, ze zelf tot de beste mensen willen behoren.
__________________________________________________________________________________
Tijd voor een nieuwe uitdaging in Finance?
Finance.nl is met alle vacatures en de top-bedrijven in Nederland, dé nummer 1 vacaturesite voor finance professionals. Plaats direct uw CV in de CV-databank en laat u vinden door werkgevers. Vind uw droombaan op Finance.nl
__________________________________________________________________________________ 

3. Wat zijn de belangrijkste aanjagers van goede resultaten voor de onderneming?

Werknemers zijn investeringen (ook financials) en ze zouden dan ook een positieve return moeten opleveren. Waarom zouden ze anders hun salaris waard zijn? In iedere functie zijn er activiteiten die een groter verschil maken dan andere. Voor finance medewerkers kunnen dat efficiëncies zijn, of duurzame kostenbesparingen, of solide advies bij investeringen en innovaties. Waar bedrijven echt naar op zoek zijn, is naar financials die problemen zo oplossen dat de resultaten van de organisatie verbeteren. Goede kandidaten willen weten wat echt het verschil maakt, omdat ze zelf aan dit maakbare succes willen bijdragen.

4. Wat doen werknemers in hun vrije tijd?
Misschien een vreemde vraag, maar niet zo vreemd als je er over nadenkt. Blije medewerkers vinden het leuk wat ze doen en vinden de mensen aardig met wie ze dat doen. Tenzij het een klein bedrijf is, kan de (HR-)manager alleen in algemene termen antwoord geven, maar toch is de vraag belangrijk. Goede kandidaten willen weten of de kans dat het een goede match is, zo groot mogelijk is. Ze hebben namelijk ook andere opties.

5. Hoe ben je van plan om te gaan met… ?
Iedere organisatie, ongeacht de industrie, heeft te maken met zekere uitdagingen. Technologische veranderingen, nieuwe concurrenten die de markt opkomen, economische trends, et cetera. Ook al zal de nieuwe potentiële werknemer waarschijnlijk niet zijn hele leven bij een organisatie blijven, wanneer hij vertrekt doet hij dat liever bij een bedrijf dat in betere staat is dan toen hij begon. Een goede sollicitant wil daarom weten hoe zijn potentiële nieuwe werkgever deze uitdaging(en) aan gaat pakken

Gerelateerde artikelen