5 tips voor je eerste 90 dagen als CFO

Begin je binnenkort in een nieuwe baan als Financieel Directeur? Je krijgt slechts één kans om een goede indruk te maken en aangezien het gemiddelde dienstverband van een CFO slechts vijf jaar duurt, is er geen minuut te verspillen. De juiste dingen doen in de eerste 90 dagen vergroten de kans op lange termijn succes. CFO.com geeft 5 gouden tips voor de perfecte start.

Tip 1 – Vind een bondgenoot
Het is cruciaal in een nieuwe CFO-rol om zo snel mogelijk het finance team te leren kennen, maar aangezien niemand overal tegelijk kan zijn, is het erg belangrijk een observerende adviseur in de organisatie te hebben rondlopen. Het is uiterst nuttig voor een CFO om een raadgever te hebben die je vertelt dat de troepen meer aandacht nodig hebben, of wanneer het team ergens over in de war is. Deze adviseur hoeft overigens niet een peer of direct report te zijn, maar kan best een junior collega zijn die het hart op de tong draagt. Juist de mensen die hulp het hardst nodig hebben, vragen vaak het minste.

Tip 2 – Krijg grip op de zaak
Een Financieel Directeur die zichzelf als strategisch partner van de Algemeen Directeur wil positioneren moet proberen te voorkomen in een verkapte controllerrol terecht te komen. Over het controlling-gedeelte van de financiële functie, wil een CFO zich zo weinig mogelijk zorgen hoeven maken; dit moet gewoon op orde zijn. Dat is de basis. Daarom doet een CFO er goed aan zo vroeg mogelijk de controllerfunctie sterk neer te zetten. Dat kan betekenen dat je mensen extra moet inhuren of dat je de afdeling moet reorganiseren. Je wilt een team en processen ingericht hebben waar je in extreme mate vertrouwen in hebt. Dit lukt misschien niet in 90 dagen, maar de belofte moet er wel zijn; leg daarom een stevig fundament in je begintijd.

Tip 3 – Bespaar geen geld op de Finance afdeling
CFO’s willen grip houden op de kosten, dus zijn ze geneigd de broekriem strakker aan te trekken als het gaat om de financiële afdeling. Een slim idee? Nee. CFO’s hebben vaak het gevoel dat ze een voorbeeld moeten geven op het gebied van kostenperspectief en gaan daarom besparen op de finance functie zelf. Dat is zonde, want je hebt financieel talent hard nodig om te slagen als bedrijf. Kijk in dit geval dus eerst naar de kwaliteit en dan pas naar de kosten. Geef talenten ondertussen de kans zich verder te ontplooien.

Tip 4 – Werk samen
Zeker voor een nieuwe CFO is het belangrijk om samen te werken met de juiste mensen aan plannen en nieuwe initiatieven. Houd collega bestuurders en medewerkers constant op de hoogte over de voortgang van een project, zo verzeker je jezelf steeds van ondersteuning bij de volgende stap. Een nieuwe finance chief moet ook zoeken naar informele ondersteuning en feedback over hoe hij/zij projecten efficiënter kan uitvoeren en minder verstorend voor de business kan maken. Veel dingen die de CFO doet, hebben een grote impact op de andere business functies. Het is daarom cruciaal voor een CFO om input te vergaren en alles te doen wat hij/zij kan, om de zaken zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Tip 5 – Luister
Een valkuil voor een nieuwe CFO is om te veel te praten en te weinig te luisteren. Als je nieuw bent, hoor je heel veel, en krijg je voortdurend nieuwe ideeën, maar het is niet verstandig om al die ideeën meteen op te volgen. De eerste 90 dagen zijn juist een belangrijke periode om te bepalen welke strategie, mensen en processen gezond zijn en welke verbetering behoeven. Door met mensen te praten kom je er al snel achter of zij echt geloven in de huidige strategie. Deze stukjes informatie helpen je,wanneer de tijd aanbreekt om de strategie te herzien. Luisteren helpt ook om de politieke verhoudingen in de organisatie te doorzien. Bedrijven zijn nu eenmaal geen rationele entiteiten, dus zelfs als een plan op papier perfect is, kun je nog tegen obstakels aanlopen. Deze politieke obstakels goed leren kennen, helpen je de weg vrij te maken wanneer de dag is aangebroken om grote besluiten te nemen.

Bron: CFO.com

Zie ook: In 10 stappen naar een hoger salaris

Gerelateerde artikelen