5 tips voor finance teams om vakantie te managen

35% van de CFO's en financieel directeuren in Nederland ervaart vertraagde commerciële activiteiten tijdens de zomermaanden. 20% vreest voor productiviteitsverlies en 19% voor minder leiding van management. 7% zegt dat personeel minder gemotiveerd is tijdens de zomermaanden.

Met de vakantie-uittocht in juli en augustus maken veel Nederlandse CFO’s en financieel directeuren zich zorgen. Acht op de tien geven aan dat hun bedrijf negatieve gevolgen ondervindt van de zomermaanden. 
Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals. CFO’s en financieel directeuren vrezen vooral voor vertraagde commerciële activiteiten en productiviteitsverlies.
 
Meer dan een derde (35%) van de CFO’s en financieel directeuren zegt dat tijdens de zomermaanden de commerciële activiteiten vertragen, gevolgd door 20% die vreest voor productiviteitsverlies. Nog eens 19% zegt dat er door het jaarlijkse verlof minder leiding is van management en 7% is van mening dat het personeel minder gemotiveerd is. Slechts 19% stelt dat ze geen negatieve gevolgen ondervinden van de zomermaanden.
 
“Vakantie is het perfecte moment voor werknemers om op te laden. Uit ervaring weten wij dat werknemers die tijdig vakantiedagen opnemen, positiever zijn over hun werk en na de vakantie gemotiveerder en productiever terugkeren”, zegt Stephan Renken, Directeur Robert Half Nederland. “Tijdens de zomermaanden schommelt echter bij veel bedrijven de bezetting door de vakanties die in deze periode gepland staan. Niet alle bedrijven kunnen het zich veroorloven om tijdens de vakantie projecten en taken te laten liggen. Om productiviteitsverlies tot een minimum te beperken en tegelijkertijd de vaste werknemers hun welverdiende vakantie te gunnen, doen bedrijven geregeld een beroep op tijdelijke arbeidskrachten. Dit verlicht de werklast van de thuisblijvers en stelt hen in staat de gewenste bedrijfsproductiviteit te behouden.”
 
Zonder zorgen op vakantie
Robert Half heeft vijf tips opgesteld voor bedrijven, zodat werknemers zonder zorgen op vakantie kunnen:
1. Maak een teamplanning – Door een teamplanning op te stellen kunnen de taken onderling verdeeld worden wanneer werknemers met vakantie zijn. Hierdoor kent iedere werknemer zijn/haar verantwoordelijkheden en kunnen ze op voorhand werkzaamheden tijdig inplannen.
2. Wees voorbereid – Voor een collega met vakantie gaat, is het belangrijk om duidelijkheid te scheppen over de verwachtingen en deadlines. Een goede voorbereiding en duidelijke afspraken met betrekking tot de taken zijn nodig om de (bijkomende) werklast efficiënt te verdelen en de nodige acties te ondernemen.
3. Zorg voor ondersteuning – Door een beroep te doen op tijdelijke arbeidskrachten tijdens de zomermaanden kunnen dagelijkse werkzaamheden en dringende projecten opgepakt worden, zodat de vakantiegangers met een gerust hart op vakantie kunnen en de thuisblijvers niet overbelast raken.
4. Laat enige flexibiliteit toe – Door werknemers extra flexibiliteit te geven in de tijd vlak voor hun vakantie zullen ze nog meer geneigd zijn om extra inspanningen te leveren om hun taken tijdig af te ronden.
5. Vergeet (wettelijke) vakantie niet te stimuleren – Iedere werknemer heeft recht op vakantie. Het is belangrijk om werknemers aan te moedigen deze dagen op te nemen. Werknemers die tijdig hun vakantiedagen opnemen, zijn over het algemeen productiever en meer tevreden.
Over het onderzoek
Het onderzoek is een initiatief van Robert Half en werd uitgevoerd in mei en juni 2015 in alle anonimiteit door Market Probe, een onafhankelijk onderzoeksbureau, onder 200 CFO’s en financieel directeuren over heel Nederland. Dit onderzoek maakt deel uit van de internationale workplace survey, een enquête over jobtrends, talentmanagement en trends op de werkvloer.
 
Bron: Robert Half

Gerelateerde artikelen