5 skills die de interim financial accountant toekomstproof maakt

5 skills die de interim financial accountant toekomstproof maakt
Naast cijfers en data zijn ook samenwerking en empathie belangrijk.

Interim financial accountants hebben de wind in de rug. Ondanks de drukte moeten ze zich wel blijven ontwikkelen. Luuk de Haas, recruitment consultant voor interim finance professionals bij Robert Walters, benoemt vijf vaardigheden waar ze aan moeten blijven werken.

1. SAP-ervaring
Interim financial accountants die nog weinig ervaring hebben met het ERP-systeem SAP S/4HANA doen er verstandig aan om een cursus te volgen. Focus niet alleen op SAP S/4HANA, maar meer op de SAP basics. De Haas: “Zorg dat je in ieder geval die basiservaring onder de knie hebt, dan zet je jezelf al aardig in de markt.”

2. Consolideren en consolidatietools
Als financial accountant bij een multinational is het een plus als je al ervaring hebt met het consolideren van de boekhoudkundige resultaten van verschillende landen. Dan gaat het niet meteen om een hele regio zoals EMEA, maar om de resultaten van een aantal landen. “In het verlengde hiervan: kun je werken met consolidation- en reconciliationtools zoals HFM en Blackline?”, zeg De Haas. “Dan staat dat heel goed op je cv.”

3. Taalvaardigheid
Spreek je toevallig ook nog Frans, Duits of Pools, dan heb je bij veel multinationals helemaal een streepje voor. Beheersing van een vreemde taal is handig bij het samenwerken met collega’s in de landen waarvan jij de resultaten moet consolideren. Daarnaast zijn veel grote organisaties de afgelopen jaren bezig geweest met het outsourcen en insourcen van hun financial accountingactiviteiten naar Oost-Europa. De Haas: “Dan helpt het als jij bijvoorbeeld buitenlandse collega’s kunt trainen.”

4. Soft skills
Bij de buitenwacht bestaat vaak het beeld dat een accountant zich puur omgeeft met cijfers en Excel-bestanden. Maar het is ook een baan waarin people skills essentieel zijn. De Haas: “Het is veel samenwerken, informatie uit collega’s krijgen en werken met strakke deadlines. Goed overleggen, samenwerken en afstemmen en werken. “Zeker als interim-professional die een tijdelijke opdracht uitvoert is het belangrijk dat je empathisch bent en goed bent in stakeholdermanagement” zeg De Haas. “Mensen moeten met je willen samenwerken.”

5. Compliance en interne controles
Houd je kennis rondom compliance up-to-date. Iedere organisatie heeft een ander internal control framework met als onderdelen bijvoorbeeld het vier ogen-principe en de SOx-wetgeving. Als interim financial accountant die bij verschillende organisaties opdrachten uitvoert, is het belangrijk dat je hierover voldoende kennis hebt en binnen zo’n raamwerk kunt opereren.

Heb je niet al deze skills onder de knie, dan is er geen man overboord, besluit De Haas. Slechts een op de vijf interim financial accountants beschikt over al deze vier vaardigheden. “Hoe meer opdrachten je uitvoert, hoe verder je je hierin kunt ontwikkelen. En er staan momenteel genoeg opdrachten open voor interim financial accountants.”

Gerelateerde artikelen