5 meest gestelde vragen sollicitatiegesprek en antwoordtips

Soms zijn de meest simpele vragen tijdens een sollicitatiegesprek het moeilijkst te beantwoorden.

Veel kandidaten beginnen aan een interview denkend dat ze dit type vragen vlug kunnen beantwoorden. In werkelijkheid blijkt dat ze zoeken naar een goed antwoord als ze onder druk staan.

Onderstaand de vijf meest gestelde vragen tijdens een interview en enkele tips om niet in de knoop te raken.

1. Kun je me kort iets over jezelf vertellen?
Het ideale antwoord is kort, maar het bevat wel voldoende informatie over je relevante vaardigheden en werkervaring, zodat degene die je gaat aannemen begrijpt hoe het bedrijf er voordeel van kan hebben.

2. Waarom wil je voor ons bedrijf werken?
Je antwoord moet duidelijk laten zien dat je de organisatie hebt onderzocht voor je naar het sollicitatiegesprek ging (website, jaarverslag, artikelen etc.). Maak ook duidelijk waarom de baan goed aansluit op jouw vaardigheden.

3. Wat zijn je sterktes en zwaktes?
Het eerste gedeelte van de vraag is redelijk gemakkelijk te beantwoorden. Het beschrijven van je zwaktes is echter een ander verhaal. Een verstandige aanpak is om te starten met één zwakte te benoemen en eraan toe te voegen welke stappen je neemt om deze zwakke plek te verbeteren. Schakel daarna over naar je sterktes.
__________________________________________________________________________________

Toe aan nieuwe uitdaging?
Finance.nl is met alle vacatures en de top-bedrijven in Nederland, dè nummer 1 vacaturesite voor finance professionals. Voor controllers, accountants, administrateurs en financieel managers. Vind uw droombaan op Finance.nl en plaats uw CV in de CV-databank om door werkgevers gevonden te worden.
__________________________________________________________________________________

4. Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Toekomstige werkgevers proberen door middel van deze vraag een idee te krijgen van je gedrevenheid en ambitie. Probeer om niet inflexibel over te komen, maar geef wel een idee van je professionele doelstellingen voor groei en carrièreontwikkeling. Werkgevers willen in ieder geval zien dat je erover nagedacht hebt.

5. Heb je nog vragen?
Je kunt je belangstelling voor de baan duidelijk maken door één of twee gerichte vragen te stellen over de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf of het lange termijn perspectief van de organisatie. Het antwoord kan ook wat meer informatie geven over mogelijke problemen rond de baan of de aanwezigheid van collega’s.

Bron: Accountemps

Zie ook: 5 sollicitatietips voor financials

Gerelateerde artikelen