5 dodelijke fouten bij netwerken

5 dodelijke fouten bij netwerken
Een nieuwe baan vinden gebeurt regelmatig via het digitale en - vooral - fysieke netwerk. Kortom, netwerken biedt kansen. Maar ongepast gedrag bij netwerken kan potentieel mooie relaties permanent beschadigen. Hoe houdt u deze activiteit zuiver en effectief? In ieder geval door deze vijf blunders te voorkomen.
1. Dring niet aan op een transactie
 
Netwerken is een traag proces dat geduld vraagt, zoals tuinieren. U plant zaadjes, geeft de ontstane plantjes regelmatig water en zonlicht, en hoopt dat er op een dag een mooie boom uit groeit. Netwerken draait om het onderhouden van relaties, leren over mensen en hun perspectieven. Het is een activiteit gericht op persoonlijke groei en geven
 
Wanneer u puur gefocust bent op de winst voor uzelf, bent u niet echt aan het netwerken. U verandert een activiteit die bedoeld is voor relatieontwikkeling in een transactie, en dat is verkeerd. Wees blij dat iemand bereid is om tijd en energie te investeren om u beter te leren kennen. 
 
2. Steel geen introducties
 
Wanneer u de naam van een relatie wilt gebruiken om ergens binnen te komen, zorgt u er dan wel voor dat u toestemming heeft van de persoon in kwestie. Dit lijkt een open deur, maar in de praktijk gebeurt het maar al te vaak dat dit niet wordt gevraagd. Een introductie wordt u gegeven, en kunt u niet zelf nemen.  
 
3. Vraag vreemden niet om gunsten
 
Een vreemde misconceptie die bestaat bij netwerken is dat het op een of andere manier in orde is om een vreemde te benaderen en hem/haar te vragen iets voor je te doen. Bijvoorbeeld een CV doorsluizen naar het hoofd HR van een bedrijf. Dat heeft met netwerken niks te maken, maar is misbruik maken van anderen voor commerciële doeleinden. Bezoek netwerkevenementen om mensen te leren kennen, en laat vreemden vooral met rust. 
 
4. Laat het niet over uzelf gaan
 
De meeste mensen praten liever zelf dan dat ze luisteren. Ook wil iedereen graag belangrijk gevonden worden. Hier kunt u gebruik van maken door oprechte interesse te tonen in uw gesprekspartner. Stel veel vragen en laat het praten zo veel mogelijk aan uw gesprekspartner over. Denk na over wat u mogelijk voor hem/haar kunt betekenen. Veel mensen zijn bij netwerkmomenten veel te gericht op hun eigen agenda. U zult eerst moeten investeren in de relatie, voordat het in orde is om advies te vragen aan uw nieuwe contact.   
 
5. Maak geen misbruik van mensen
 
‘U kent veel mensen in deze business, dus u kunt me wellicht introduceren bij de juiste personen. Ik vertel u graag alles over mijn onderneming.’ Klinkt dit als een vreemde opmerking in de context van een eerste contactmoment bij netwerken? Hopelijk wel, maar hij komt wel degelijk veel voor in deze vorm. 
 
Iedere persoon is waardevol. De grootste fout die u kunt maken is een persoon behandelen als doorgang of middel om uw doel te bereiken. Het voelt niet goed als iemand dit bij u doet, dus doe het zelf ook niet. 
 
Tot slot, netwerken draait om positieve energie tussen u en uw gesprekspartners. Wanneer die goed is kan een contact uitgroeien tot waardevolle relatie. Dan kunnen er introducties, carrièrekansen en vriendendiensten op volgen. Maar alles op zijn tijd. 
Gerelateerde artikelen