4 tips om een CFO-sollicitatie te verpesten

John Touey, een specialist in executive search, deelt de dingen die hij vaak fout heeft zien gaan in gesprekken voor posities als CFO.

1. Als je de noodzaak voelt me te vertellen dat je GEEN accountant bent, ben je waarschijnlijk een accountant.
Ondanks dat vele CFO’s jaren lang de sparringpartner van hun CEO’s zijn geweest, zijn er ook velen die hun vormende jaren op de financiële afdeling hebben doorgebracht. Als je de noodzaak voelt me te vertellen dat je geen accountant bent, heb je waarschijnlijk jouw ontwikkeling op een dergelijke plek doorgemaakt. Je vertelt me niet alleen dat je een accountant bent, maar ook dat je meer een ‘staff executive’ bent dan een ‘business executive’. Kortom, jij hebt minder ervaring in strategische zaken en meer in uitvoeren van taken die je toebedeeld hebt gekregen. 
2. Als je arrogant bent, kun je maar beter zo goed zijn als je zegt dat je bent.
Het is redelijk te veronderstellen dat je wat aanzien verdient aangezien je het geschopt hebt tot senior finance executive. Toch is het niet nodig de persoon aan de andere zijde van de tafel om zijn oren te slaan met je briljante intellect en de bijna onmetelijke prestaties die je geleverd hebt. Een zekere mate van nederigheid en begrip dat je niet in je eentje zo ver bent gekomen, zullen het gesprek geen kwaad doen. Als je ego dermate groot is, is het te hopen dat je op een of andere CFO-toplijst staat, want geloof het of niet, mensen werken het liefst samen met personen die ze aardig vinden. 
 
3. Ik geef je een hint: het antwoord is een cijfer.
Het is ongelofelijk hoe veel kandidaten voor de CFO-rol hun prestaties niet kunnen kwantificeren. Ze zijn meesterlijk in het bespreken van strategie op het hoogste niveau, maar vinden maar geen manier om die briljante manier van denken toe te passen op resultaten uit het verleden. Ik zeg niet dat ze het echt niet kunnen, maar om een of andere reden weten ze het niet te verwoorden. Misschien is dit niet zo’n probleem op het werk, maar het is wel een probleem in een interview-setting. Een kandidaat moet zowel zijn strategische kwaliteiten laten zien alsook zijn vermogen om resultaten te halen wil hij serieus genomen willen worden als kandidaat. Je zou denken dat in een functie die om financiële resultaten draait, zoals finance, dit een tweede natuur zou zijn, maar dat is het verrassend vaak niet. 
4. Dus dat gebeurde op de achtste dag? Bedankt voor het delen. 
Dit zal je misschien verbazen, maar antwoorden als ‘ik weet het niet’ of ‘daar ben ik niet bekend mee’, worden maar heel weinig gebruikt in sollicitatiegesprekken. Vaak als kandidaten zo’n vraag krijgen, proberen ze zich erdoorheen te bluffen. Of ze verfraaien de rol die ze in een project hebben gespeeld en de impact op de resultaten die ze hebben gehad. Een ervaren interviewer prikt hier zo doorheen. Een gouden regel is om te bepalen of je bij een vervolgvraag met je bek vol tanden zal komen te staan. Als dat het geval is, kun je beter zeggen ‘ik weet het niet’. De interviewer zal je aanpak alleen maar verfrissend vinden. 
Uiteindelijk vereist een goede CFO zijn compleet andere vaardigheden dan een goede CFO-sollicitant. Het eerste oefen je iedere dag, het andere maar heel soms. Maar zoals voor alles geldt; oefening baart kunst. Dus als de headhunter komt met een droombaan, bedenk dan dat een profiel alleen niet genoeg is. Ook de sollicitatieskills spelen mee, dus poets de benodigde vaardigheden op om je kansen te vergroten. En dit geldt natuurlijk niet alleen voor sollicitaties als CFO. 
Wilt u als financieel vakman groeien in uw rol als strategisch partner? Zoekt u naar het juiste gereedschap om te sparren met de CEO? Volg dan deze unieke vijfdaagse masterclass. Ontvang perfect inzicht in strategisch financieel management en ontdek wat er op de agenda staat van de nieuwe CFO. Meld u direct aan.

Gerelateerde artikelen