4 stappen om vakantievoornemens werkelijkheid te laten worden

Het blijft toch echt altijd heerlijk, die vrije weken in de zomer. Lekker alle tijd om weer tijd met je gezin door te brengen, om tot rust te komen, om afs

Vaak resulteert deze reflectie in verschillende goede voornemens om veranderingen in je dagelijkse leven te realiseren. Januari is doorgaans de maand van de goede voornemens, maar we ervaren een zelfde mood to change na de zomervakantie. Dus wat heb jij besloten tijdens de vakantie, wat ga jij veranderen zodra je weer terug bent op kantoor? En misschien nog wel belangrijker: hoe ga je ervoor zorgen dat je nieuwe inzichten, beloftes aan jezelf en je goede voornemens realiteit worden? Doorloop de volgende vier stappen en verander je gewenste realiteit in je dagelijkse realiteit. 

Stap 1: Ongekende mogelijkheden
Schrijf al je inzichten, beloftes aan jezelf en je goede voornemens op. Begin gewoon met schrijven en verbaas jezelf. Doe dit helemaal vrij, gedachteloos, zonder enige schroom en beperkingen. Droom, zie het voor je en schrijf alles op. Geniet van alles wat op papier of op het scherm verschijnt. Schrijf zinnen, oneliners, woorden, teken symbolen, doe alles wat in je op komt. Alles is goed en er zijn geen limieten, alles kan en alles is mogelijk. The sky is the limit!

Wanneer je alles hebt opgeschreven, lees het dan globaal door en merk dat er een lach op je gezicht verschijnt. Het voelt echt goed en je kan niet wachten om te beginnen. Stop wanneer je merkt dat het goed is, dat je de energie voelt stromen. Alles is opgeschreven en je kan al je gedachten loslaten. Ga dan naar een andere locatie of kamer en neem je papier of digitaal document met je mee. 

Stap 2: Wanneer de realiteit weer realiteit wordt
Lees je document nog eens door en dan vanuit een realistische gedachte. Visualiseer de nieuwe realiteit, wat zie je? Wat hoor je? Wat denk je? Hoe realistisch zijn je voornemens, inzichten en gewenste veranderingen? Wat heb je nodig om het allemaal nog realistischer te maken? Wanneer heb je je nieuwe realiteit bereikt en hoe weet je dat? Wat zijn de kenmerken van de nieuwe realiteit? 

Op een schaal van 1 tot 10, hoeveel energie geeft deze nieuwe realiteit je, of in andere woorden: hoe graag wil je dat deze gewenste realiteit echt je nieuwe realiteit gaat worden? Lager dan een 10, wat is er nodig om het een 10 te maken?

Wanneer je alles hebt opgeschreven, bedacht, bekeken en gehoord, lees het dan nog een keer globaal door en merk aan jezelf dat je voornemens, inzichten en beloftes nu echt realistisch zijn. Je kan niet wachten totdat het zover is. Je wilt eigenlijk al aan de slag, dus ga weer naar een andere locatie of kamer en neem je papier of digitale document met je mee. 

Stap 3: Beren op de weg
Lees je document weer een keer door en dan vanuit de kritische gedachte. Welke beren zijn er op de weg? Wat zijn de mogelijke obstakels die ervoor kunnen zorgen dat je gewenste realiteit geen realiteit gaat worden? Wat kan jij proactief doen om te voorkomen dat je de gewenste realiteit niet gaat bereiken? Schrijf alles op en neem iedere mogelijke blokkade serieus. Visualiseer iedere situatie waarbij je weg naar je gewenste realiteit wordt geblokkeerd en visualiseer daarbij wat je eraan doet om de blokkade weg te nemen. 

Voor iedere blokkade, heb jij een oplossing. Visualiseer meerdere malen, totdat je merkt dat er geen blokkade meer is, die je niet aan kan. Zodra een bedachte blokkade realiteit wordt, weet jij precies wat je moet doen om de blokkade weg te nemen. Wees echt kritisch en bedenk zoveel mogelijk redenen en blokkades en ga met iedere blokkade aan de slag. Visualiseer en merk dat er geen blokkade overblijft die jouw weg naar je gewenste realiteit zal blokkeren. Herhaal stap 1 tot en met 3 meerdere malen, totdat je weet dat je alles hebt verzameld, bekeken en bedacht.

Stap 4: Aan de slag
Lees je volledige document nog een keer door en bekijk, voel of bedenk wat je nu als eerst gaat doen. Wat zijn je eerste stappen, de te nemen acties, op weg naar je gewenste realiteit en wanneer ga je de acties uitvoeren? Schrijf alle acties op en breng ze in een logische volgorde. Neem weer de schaal van 1 op 10: hoe zeker ben je dat van iedere actie daadwerkelijk gaat uitvoeren? Bekijk iedere actie en geef deze een score. Is de score lager dan 9 of 10: wat heb je nodig om een 9 of 10 te scoren? Als de score van de actie niet hoger komt dan een 8: wat is dan de echte reden dat de actie niet hoger komt in de score? Leidt de actie wel naar je gewenste situatie?

Ga door totdat je merkt dat je alles hebt bedacht, bekeken en beschreven. Lees je volledige document inclusief alle te nemen stappen en acties nog een keer goed door. Ervaar de energie die in je loskomt en ga aan de slag. Je weet immers precies wat je gaat doen. Neem de weg naar je gewenste realiteit en maak deze jouw realiteit. Verander wat je wilt veranderen en enjoy the journey. Wat is de zomer toch heerlijk! 

N.B.: stap 1 tot en met 3 zijn gebaseerd op de Walt Disney strategie. 

Marinda van Harskamp is boekhoudprofessional met tientallen jaren internationale ervaring binnen het vakgebied. In haar dagelijkse rol bij een vooraanstaande multinational is ze verantwoordelijk voor meerdere internationale projecten en opdrachten met betrekking tot het ontwerp en inrichting van de boekhoudfunctie. Naast haar vaktechnische rol is ze ook internationaal actief als gediplomeerd trainer en coach op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Marinda werkt hierbij vooral met NLP en de Myers Briggs Type Indicator (MBTI®).

Gedreven vanuit haar filosofie 'spark to ignite movement' is het haar ambitie om mensen te inspireren om de boekhouding vanuit een ander perspectief te bekijken en te benaderen en om zichzelf en de functie van de boekhouding te ontwikkelen tot een professioneel en volwaardig onderdeel binnen organisaties. Vanuit deze ambitie en alle opgedane kennis, inzichten en ervaring heeft ze het Accounting Architecture Model ontwikkeld en in het boek met gelijknamige titel uitgewerkt.

Gerelateerde artikelen