4 redenen waarom recruiters jou niet bellen

Hoewel het economische tij meezit blijkt het nog altijd niet gemakkelijk om een (nieuwe) baan te vinden.

De Nederlandse werkloosheid is in de afgelopen twaalf maanden gedaald van 7,3 procent naar 6,8 procent. Ondanks deze verbetering liggen de banen niet voor het oprapen. De concurrentie op de arbeidsmarkt is groot en het economische herstel fragiel. Hoe zorg je dat recruiters jou onder deze lastige omstandigheden toch in het vizier krijgen?
Carrièrecoach Annette Richmond distilleerde uit haar ervaring als werkzoekende en recruiter vier belangrijke redenen waarom recruiters jou niet bellen voor een gesprek. 
1. Je bent ondergekwalificeerd
Recruiters ontvangen dagelijks cv’s van mensen die in de verste verte niet voldoen aan het profiel dat opgesteld is voor de functie waarop zij reageren. Natuurlijk hoef je niet precies aan een functieprofiel te voldoen, maar het is wel van belang dat je aan de meeste functie-eisen voldoet. 
Zolang je niet aan het merendeel van de functie-eisen voldoet is het zeer onwaarschijnlijk dat een recruiter contact met je opneemt, ook al omschrijf jij jezelf als een ‘snelle leerling’. Als er vijf jaar werkervaring wordt gevraagd, dan is het hoogst onwaarschijnlijk dat je als pas afgestudeerde met een half jaar stage-ervaring uitgenodigd wordt. Verspil je tijd dus niet aan vruchteloze sollicitatiepogingen. 
 
2. Jouw salaris is te hoog of te laag
Voor elke baan heeft de werkgever een salarisbandbreedte in gedachte. Deze bandbreedte wordt niet altijd in vacatures vermeld. Zelfs als jouw talent en ervaring perfect bij de functie passen zal een werkgever niet meer gaan betalen dan hij zich had voorgenomen. 
Een bescheiden salaris vragen lijkt een goede strategie om de kans op een sollicitatie uitnodiging te verhogen. Toch schuilt hierin een risico. Vraag je een salaris dat te laag is in verhouding tot het gevraagde functieprofiel kan een werkgever zich afvragen of jij wel geschikt bent voor de functie. Dit dilemma kun je voorkomen door te speuren naar publicaties, salariswijzers of websites die inzicht geven in de gangbare salarissen in vergelijkbare functies. Overdenk je eigen financiële situatie en stel je eigen ondergrens qua salaris vast. 
__________________________________________________________________________
Tijd voor een nieuwe job in Finance? Vind honderden topvacatures op Finance.nl. Plaats eenvoudig uw CV en laat u vinden door interessante werkgevers. Versnel direct uw carrière via Finance.nl.
__________________________________________________________________________  
3. Je cv komt niet overeen met je profiel op sociale media
Nadat een recruiter jouw cv als interessant heeft beoordeeld kun je er van uitgaan dat hij jouw profielen op social media gaat bekijken. Zorg ervoor dat er consistentie is tussen je cv en je LinkedIn-profiel. Werk deze altijd gelijktijdig bij, omdat grote verschillen tussen deze twee vragen oproept bij recruiters. Daarnaast zullen veel recruiters ook kijken naar je Twitter- en Facebookprofiel. Een vrolijke verjaardagsfoto waarop je met een biertje of wijntje in je hand zit wordt alom geaccepteerd, maar een aanhoudende stroom van dronken feestfoto’s of negatieve tweets zullen niet in je voordeel werken. 
4. Ze hebben al geschikte kandidaten op het oog
Soms ontdek je een vacature pas als deze al enige tijd online staat. Hoewel de reactietermijn nog niet gesloten is, kan het zijn dat het bedrijf al enkele geschikte kandidaten heeft geselecteerd. De kans op dit probleem kun je verkleinen door actief te investeren in je netwerk. Door zowel in je online als offline netwerk te investeren kun je openstaande functies vinden voordat ze publiek worden gemaakt. 
Het zal nooit gemakkelijk zijn om een (nieuwe) baan te vinden. Bij het vinden van een baan is het in ieder geval zaak om alles wat binnen je bereik ligt te optimaliseren. Zorg dat je cv en social media-profielen geen tik- en taalfouten bevatten, investeer in netwerk en opleiding en raak niet te gefrustreerd als het even tegenzit met solliciteren. Onthoud hierbij altijd: Je kunt geen baan verliezen die je niet hebt gehad.

Gerelateerde artikelen