4 coachingstips uit eerste online coachsessie Finance.nl

De eerste online coaching-sessies op Finance.nl zitten erop. Het was een succes. Tientallen financials hebben handvatten aangereikt om stappen te maken in hun carrière. In dit artikel een kort anoniem verslag van de individuele gesprekken en 4 takeaways.

Aanstaande vrijdag 8 maart 2013 ben ik weer vanaf 12 uur op Finance.nl/coaching online, en kunnen we (verder) werken aan jouw unieke coach-vraag. Ik heb de meest voorkomende coachvragen van afgelopen vrijdag ondergebracht in een aantal categorieën:

1. Ik wil anders
Een aantal financials twijfelden of zij iets (totaal) anders moesten gaan doen of juist niet in deze tijd. Het is nooit te laat om een switch te maken. In tijden van onzekerheid hebben veel mensen de neiging om stil te blijven zitten en hun behoeftes voor zich te houden. Juist in deze tijden is het verstandig om met veel mensen binnen en buiten de organisatie te gaan praten over jouw ambities. Je maakt hiermee het verschil doordat je dan doet wat niemand doet.
 
2. Ik wil meer
Andere financials kwamen op de chat met het dilemma dat zij ontevreden waren over hun werk en zich de volgende vragen stelden: Wat KAN en MOET ik dan nu gaan doen? Ik ben er van overtuigd dat het in zo’n situatie prettig is als je gaat dromen. En dat hebben we dan ook gedaan op de chat. Dromen over wat je het liefste zou willen doen. Dromen zonder ideeën wat er wel of niet kan, waarbij je kijkt naar wat je het leukste vond in werk en privéleven. Vervolgens heb ik via de chat een samenvatting van 1 minuut laten maken wat men echt het liefste wilde doen. Het einddoel goed voor ogen houden werkt erg stimulerend om de eerste stappen te zetten.

3. Waar solliciteer ik nu?
Ook waren er bezoekers op de chat die me vroegen waar je nu in deze tijd het beste kon solliciteren. Uit onderzoek komt vaak naar voren dat nu de zorg, transport en ICT de sectoren zijn die relatief de meeste financials nodig hebben. Echter, ik raad mensen altijd aan om te blijven nadenken over waar men zelf wil werken en te kijken waar je kracht ligt. Een vraag die hierbij goed werkt is je af te vragen welke problemen je eigenlijk oplost voor bedrijven.

4. Ik wil hogerop
Er kwamen ook mensen op de chat die wisten dat ze hogerop wilden, maar niet zo goed wisten hoe dit aan te pakken. Mijn advies is dan altijd dat je opvalt en dat anderen je kennen, bijvoorbeeld door medewerking aan projecten of bijeenkomsten te verlenen. Creëer je eigen kansen door je aan te melden bij (andere) projecten. Alles wat je doet of juist niet doet, vertelt iets over je. Je kans op promotie is uiteindelijk hoger als je het gedrag laat zien van de geambieerde positie.

Gertjan van Oldenborgh is als loopbaancoach verbonden aan Finance.nl, dé vacaturesite voor financials. Tijdens ‘Maart Carrière Maand’ verzorgt Gertjan van Oldenborgh geheel vrijblijvend een aantal online coach-sessies.

Ben jij geïnteresseerd in een online coach-sessie?
Ga dan in maart naar Finance.nl voor een chatsessie met Gertjan van Oldenborgh:


Je bent van harte welkom om over jouw carrièremogelijkheden te praten. Je ontvangt praktische tips en concrete voorbeelden die je helpen de juiste beslissing te maken. Tijdens de online coach-sessies is er ruimte voor
 praktische loopbaanvragen. Finance.nl biedt finance professionals graag professionele begeleiding op elk moment in hun carrière: Finance.nl  

 

Gerelateerde artikelen