3 vragen bij een sollicitatiegesprek die echt tellen

Voor zelfs de meest zelfverzekerden onder ons kan een sollicitatiegesprek zenuwslopend zijn. Om de beste kans te maken bereiden we ons vaak voor op een hele reeks vragen. Dat heeft als nadeel dat we tijdens het gesprek vaak niet geheel natuurlijk overkomen. Het kan ook anders. Uiteindelijk zijn er namelijk maar 3 vragen die er écht toe doen.

Het is niet te voorspellen hoe een sollicitatiegesprek zal verlopen. Het kan een moeilijke ondervraging zijn, of een relaxte tweezijdige conversatie. Dat maakt voorbereiding lastig. Vaak beantwoorden we daarom van te voren talloze vragen, zoals waarom zouden we je inhuren? Wat kun je dat andere kandidaten niet kunnen? En wat zijn je belangrijkste krachten en zwakheden? 
Deze voorbereiding is vaak uitputtend, terwijl je eigenlijk maar drie dingen hoeft te weten om je goed voor te bereiden. De antwoorden hierop kunnen je ook helpen antwoord te geven op andere vragen, maar dan op een meer natuurlijke en niet ingestudeerde manier. Ze vormen echt de basis van ieder sollicitatiegesprek. 
De zaken die men wil weten zijn:
1. Heb je de vaardigheden, ervaring en expertise om de functie goed uit te voeren?
2. Ben je enthousiast en geïnteresseerd in de baan en het bedrijf?
3. Zul je passen binnen het team en de bedrijfscultuur? 
Natuurlijk zal de interviewer deze vragen wellicht in andere vorm vragen, maar hier is wat er achter schuilt:
1. Heb je de vaardigheden, ervaring en expertise om de functie goed uit te voeren?
Denk na over je kennis, je technische vaardigheden en je meer zachte vaardigheden zoals communicatie skills. Denk dan specifiek na over welke je het meeste nodig hebt in de baan waarop je solliciteert en welke ervaringen je hierin hebt opgedaan in je werkverleden. 

Toe aan nieuwe uitdaging?
Finance.nl is met alle vacatures en de top-bedrijven in Nederland, dé nummer 1 vacaturesite voor finance professionals. Voor controllers, accountants,  administrateurs en financieel managers. Vind uw droombaan op Finance.nl  en plaats uw CV in de CV-databank om door werkgevers gevonden te worden.

Share on facebook
Je hiervan bewust zijn bij het gesprek zal je helpen uiteenlopende vragen te beantwoorden, zoals: 

Je hiervan bewust zijn bij het gesprek zal je helpen uiteenlopende vragen te beantwoorden, zoals: 
– Waarom denk je dat je geschikt bent voor deze baan?
– Wat kun je dat anderen niet kunnen?
– Wat zijn je sterkste punten?
– Et cetera.
2. Ben je enthousiast en geïnteresseerd in de baan en het bedrijf?
Dit is iets dat iedere potentiele werkgever wil weten. Je wilt daarom aantonen dat je het bedrijf bestudeerd hebt, de strategie kent, de performance, en – bovenal – dat je staat te popelen voor ze aan de slag te gaan. Denk ook na over je eigen ambities en hoe de functie die gevraagd wordt bijdraagt aan het realiseren daarvan. 
3. Zul je passen binnen het team en de bedrijfscultuur? 
De derde centrale vraag gaat over jouw persoonlijke stijl, en hoe je samenwerkt met anderen. Het is belangrijk – voor zowel jezelf als het bedrijf – dat je je als een vis in het water voelt. Idealiter spreek je met iemand die er werkt of gewerkt heeft over de bedrijfscultuur. Als dat niet lukt, praat dan over je veronderstellingen hoe de cultuur is en waarom je daar goed binnen past. 
Veel succes bij je volgende sollicitatie!

Gerelateerde artikelen