3 tips voor het behouden van financieel talent

Naast het aanbieden van extra salaris, komen leidinggevende financials er steeds meer achter dat er andere goede manieren zijn om talentvolle finance professionals aan zich te binden, zoals het aanbieden van fitness mogelijkheden en ad hoc vakantiedagen.

Het vinden van goede finance- en accounting mensen is er ondanks de economische crisis niet makkelijker op geworden. Ook de salarissen blijven hoog, zeggen experts tegen CFO.com. Verder blijkt uit onderzoek van Ajilon Finance onder 450 accountants dat 23 procent van hen op zoek gaat naar een nieuwe baan zodra de economie weer aantrekt.

In tijden dat financiële afdelingen snel afslanken is nu de tijd aangebroken voor finance executives om de loyaliteit van de blijvende talenten voor zich te winnen. ‘De meeste ontslagrondes zitten er op’, zegt een expert tegen CFO.com. ‘Als je nu nog iemand kwijtraakt zal het waarschijnlijk een toptalent zijn. Het verliezen van een talent aan een concurrent levert niet alleen een verstoring van de business op, maar kost ook veel geld.’

Wat kunnen leidinggevende financials het beste doen om getalenteerde financials te behouden in tijden dat de budgetten krap zijn? Experts geven aan dat de meest effectieve middelen geen geld hoeven kosten en zelfs geld kunnen besparen. ‘De grootste drijfveer voor tevredenheid is niet extra salaris’, zegt Chris Rice, CEO van hr-consulting firma BlessingWhite. ‘Het is de mogelijkheid om te kunnen doen wat je het beste doet.’

Een onderzoek van BlessingWhite onder 7,500 werknemers vorig jaar wees uit dat professionals uitdagender werk en een goede relatie met hun manager beschouwen als zeer belangrijke factoren in hun werktevredenheid. Met dat gegeven in het achterhoofd, presenteren we hierbij drie ideeën om de slimste en beste financials aan uw bedrijf te binden.

1. Het hervormen van financiële functies
Een uitstekende techniek voor het behouden van talenten is hun functietitels te upgraden en ze meer uitdagende verantwoordelijkheden te geven. Als het nodig is kunnen functietitels worden ingezet die voorheen niet bestonden in het bedrijf.

Een andere mogelijkheid is een rouleringsprogramma te introduceren voor finance, zodat financieel managers dichter tegen de business aan komen te zitten. Door de mensen meer generalisten te maken dan pure specialisten krijgen ze meer van het bedrijf te zien. Een bijkomend voordeel is dat bedrijven hierdoor in crisistijd flexibeler worden.

Natuurlijk hoort bij meer verantwoordelijkheid eigenlijk een salarisverhoging, maar dit zit er in de huidige tijd niet in. Vertel de mensen dat de budgetten een salarisverhoging nu niet toestaan, maar dat hier over een half jaar op wordt teruggekomen. Mocht de financiële positie van het bedrijf tegen die tijd verbeterd zijn, is het mogelijk. Op deze manier beloof je niks en houd je de mensen toch een wortel voor.

2. Focus op activiteiten buiten werk
Het zoveelste luxe boottochtje is misschien niet de meest effectieve manier om teamwork te bevorderen. Vervang dit uitje voor iets met meer betekenis. ‘Ook het verrichten van diensten voor de samenleving wordt steeds populairder’, zegt de senior vice president van Ajilon Professional Staffing.

‘Veel accounting firma’s staan hun medewerkers toe om enkele werkuren per week te wijden aan vrijwilligerswerk. Ook competities in verschillende spellen en / of sporten helpen teambanden te versterken. Aan een aansprekende competentie zal de voltallige staf vrijwel zeker deelnemen.

3. Sta meer vrije tijd en flexibele uren toe
Veel werkgevers staan tegenwoordig meer flexibele werkuren toe. Een voorbeeld is de regeling dat een werknemer elke tiende dag vrij kan nemen. Ook mogelijk is de ad hoc benadering. Waarom niet iemand die hard heeft gewerkt belonen met een paar vrije dagen?

Hooggeplaatste financials kunnen ook zichzelf als bonus aanbieden. Veel werknemers zouden de kans niet laten schieten om te lunchen of te golven met de CFO. Als mensen het gevoel hebben gezien te worden door de toplaag van het bedrijf zullen ze eerder geneigd zijn om te blijven.

Gerelateerde artikelen