10 tips om de kantoorjungle te overleven

10 tips om de kantoorjungle te overleven
Japke-d Bouma, bekend columnist over het kantoorleven voor NRC, gaf de bezoekers van Financial Systems 2018 een aantal gouden tips om de kantoorjungle te overleven.

Financial Systems vond plaats in De Loods in Nijkerk. Thema: Vind je weg in de digitale jungle. 

“Ik hoorde het net alweer toen ik op de beursvloer rondliep”, begon de kantoor survival expert. “Lean, kaizan, innovatie en andere onzin. Bij mij kun je even schuilen voor al dat jargon. Natuurlijk, we houden van ons werk. En onze collega’s. En niet te vergeten ons salaris. Maar er gebeuren ook dramatische dingen: heidagen, vergaderingen, slap geouwehoer. Voor wie het af en toe niet meer ziet zitten, heb ik 10 gouden tips.”

Tip 1: Dood aan de flexplek
“Ik wil een eigen plek, dus opzouten met die flexplek. Iemand heeft ooit bedacht dat flexplekken een goed idee zijn. Dat zijn ze niet.” 

Tip 2: Succes is géén keuze
“Veel meer hangt samen met toeval, timing. Verlaag je verwachtingen. Jouw tijd komt nog wel. Of niet, maar dat is ook goed.”

Tip 3: Stop met jargon
“Een van de grootste ergernissen op kantoor is belangrijk doen met jargon. Bullshit bingo. ‘Kwaliteitskaders die moeten worden ingevuld’. Zeg gewoon wat je vind dat beter moet en vooral hoe. Gewoon je gezond verstand gebruiken.”

Tip 4: Maak het gezellig
“Op kantoor moet het gezellig zijn. Maak bitterballen, zet borrelnootjes neer, organiseer borrels en leuke activiteiten. En zorg dat mensen je aardig vinden. Ook de eikels, want een ervan wordt misschien je baas.” 

Tip 5: Loop veel rond met dossiermap
“Als je rondloopt, lijkt het alsof je ergens naar op weg bent”, zegt Japke-d. “Doe maar lekker druk en belangrijk. En plak allemaal post-its in verschillende kleuren in je dossier. Zo doe je voorkomen dat je allemaal belangrijke dossiers onder je hoede hebt.”

Tip 6: Werken doe je maar gewoon thuis
“Werk afmaken op kantoor lukt niet, dat weten we allemaal. Je komt op kantoor om mensen te spreken, maar niet om werk af te maken. Ga thuiswerken en je zult verbaast zijn wat je allemaal afkrijgt. Zeg dus tegen je baas; ‘ik ga thuis werken’. Mensen zijn niet gemaakt om van 9:00 tot 17:00 op kantoor te zitten. We moeten bewegen en afwisselen.”

Tip 7: Stop met vergaderen
“Waarom? Omdat het niks bijdraagt aan wat er moet gebeuren. Stuur gewoon een mailtje. Of laat de mensen die het moeten doen samen een hok ingaan. Verspil niet de tijd van anderen. Brainstormen met bier is overigens wel een goed idee.”

Tip 8: Blijf in je comfortzone
“Blijf in je comfortzone, want dat is waar de fun happens. Een cursus uit je doos kruipen wordt je niet blijer van en je productiviteit gaat het ook niet helpen.”

Tip 9: Laat je niet in je kracht zetten
“Gelul. Echte kracht zit meer in tederheid en luisteren. In dingen die managers juist kwetsbaar zouden noemen. En stop ook met ‘dingen tegen mensen aanhouden’. Als iemand dat bij mij wil, wil ik weten op welke plek, hoogte en hoe lang het gaat duren. Dan snappen ze het meestal wel.”

Tip 10: Kantoortips werken
“Je hebt honderden sites met lijstjes als ‘vijf vragen die je niet moet stellen tijdens je sollicitatiegesprek.’ Geluk. Jij bent anders, je bedrijf is anders, je baas is uniek. Generieke tips heb je niks aan.”

1. Bekijk alle events via FM.nl/events.

2. Sluit u aan bij de FM Club voor meer kennis, groter netwerk en snellere carrière
De beste Finance Professionals weten precies wat er speelt in hun vakgebied. Zij volgen regelmatig seminars en houden de vakpers bij. Zij zijn up to date en goed geïnformeerd. Zij hebben meer plezier in hun werk. En… zij maken sneller carrière. Dit kunt u ook. Hoe? Word nu lid van de FM Club.

3. Interessante opleidingen voor u en uw collega’s:
– Voorkom financiële missers en creëer waarde. Volg de driedaagse training Financiële Analyse.
– Volg dé leiderschapstraining voor Financials: Effectief Leiderschap in 4 dagen.
– Hoe spoort u verborgen cash op en hoe speelt u het vrij? Volg de eendaagse Masterclass Cash Management.

Gerelateerde artikelen