De Nederlandse elektriciteitsbedrijven worden hoogstwaarschijnlijk opgesplitst. Tegenstanders wijzen erop dat opsplitsing wellicht leidt tot verkoop van de Nuon, Essent en andere bedrijven aan buitenlandse partijen. Alsof dat zo erg is.
De verkoop van onderdelen Konmar en Edah is een overwinning voor Ahold. Albert Heijn heeft de prijzenslag met de grootste concurrent gewonnen. Een klinkende overwinning. Of niet?
Een van de machtigste mannen ter wereld gaat met pensioen: Alan Greenspan, voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse Centrale Bank. Aan afscheidinterviews met buitenlandse media doet de bescheiden bankman niet, maar Financieel Management.nl wilde hij wel even te woord staan.
Onlangs wilde de Groen Links-fractie van de gemeente Nijmegen het gebruik van asobakken bestraffen. Waarschijnlijk is dit nergens voor nodig, althans niet in het geval van de grootste, vieste en meest asociale aso-bak die ooit heeft rondgereden: de Hummer.
Vreemd dat Nederlandse bedrijven zo vaak een CFO van buiten het bedrijf aantrekken. Het liefst uit een heel ander land, met een heel andere cultuur. Dom!
Pas op voor hertrouwde topmannen. Een tweede huwelijk vergroot de kans op fraude bij een bedrijf. Aldus Kees Cools, hoogleraar bedrijfsfinanciering in Groningen en senior partner bij BCG. Terwijl de man met een tweede vrouw juist bij uitstek geschikt is als leider.
2006 belooft een bijzonder jaar te worden. Wij van de overheid hebben in 2005 ons best gedaan om allerlei nieuwe spelregels voor u te verzinnen. Nu bent u aan zet. Mogen wij u veel succes wensen?
Om het vertrouwen in de financiële wereld te herstellen zijn allerlei wetten en regels ingevoerd. Maar hoe doeltreffend is de controle? En kan controle het verloren vertrouwen wel compenseren?
'Control' is in. Volgens de code-Tabaksblat hebben aandeelhouders en andere betrokkenen recht op inzicht in de risico's. En veel financieel directeuren proberen de ondernemingsrisco's te beheersen. Gevaarlijk hoor, dat streven naar risicobeheersing.
Stel, je werkt als leidinggevend functionaris bij VNU Business Publications. Al jarenlang vraag je jezelf af wat je aanmoet met een business unit die geen enkele synergie heeft met de rest van het bedrijf. En deze week dreigt er ook nog een vijandige overname. Dan grijp je al gauw naar je dagboek.
Hoe kan het vertrouwen in het bedrijfsleven bij beleggers en andere partijen worden hersteld? Door de 'transparantie' te bevorderen, althans dat is de leidende gedachte achter alle nieuwe Corporate Governance-wetten en regels. Maar die transparantie is ver te zoeken.
Wat gebeurt er als de dollar opeens keldert? Die vraag stond centraal in de vorige week uitgezonden documentaire 'De dag dat de dollar valt'. Een vraag die actueel lijkt, gezien de overwaardering van de Amerikaanse munt. Maar hoe waarschijnlijk is een plotselinge devaluatie van de dollar?
De goeroe aller managementgoeroes is overleden. Enkele dagen geleden stierf Peter Drucker, algemeen aanvaard als de grootste denker onder de managementconsultants. Wat is de blijvende waarde van zijn werk?
Een opmerkelijke, om niet te zeggen onwaarschijnlijke uitkomst van het meest recente onderzoek dat het tijdschrift Chief Financial Officer onder financiële managers hield: zij vinden Corporate Social Responsiblity het meest belangrijke agendapunt voor de komende tijd. Hoe zou dat komen?
Hoe zal de geschiedenis oordelen over Maarten Henderson, de huidige CFO van Nuon die het bedrijf in april verlaat. Nuon is - net als zijn eerder werkgever - vol lof over Henderson. Vreemd dat daarbuiten zo veel kritiek op hem is.
Zelden zal er zo vaak tegen een stelling op deze site zijn gestemd als vorige week, tegen het 'Accountants zijn medeverantwoordelijk voor fraude'. Merkwaardig, want behalve de lezers van financieel-management.nl vindt zo'n beetje iedereen die er toe doet dat accountants niet vrijuit mogen gaan in fraudezaken.
Ophef in aandelenland. De VEB heeft een advertentie geplaatst waarin beleggers wordt gewezen op het verschil tussen de beurskoers en de intrinsieke waarde van aandelen DVRG en RTC. Kritiek alom. Hoe sterk staan de critici?De VEB constateert in een advertentie een enorme overwaardering ten opzichte van de intrinsieke waarde, namelijk 642 procent bij DVRG en 930 procent bij RTC.
Na Enron, WorldCom en de andere grote boekhoudschandalen was iedereen het er wel over eens: accountants waren vaak medeplichtig aan fraude. Nu komt er een onderzoek waarin wordt gesteld dat accountants eigenlijk weinig te verwijten valt. Wie zou dat onderzoek hebben laten uitvoeren?
Nogal wat Nederlandse topmanagers worden in hun eigen bedrijf als zonnegod behandeld. Geen enkele kritiek op beslissingen, alleen maar lof en geslijm van ja-knikkende lakeien. Daar kan geen extern toezicht tegenop.
Vraag op de site van de Dag van het Aandeel, www.dvha.nl: 'Gaat de AEX-index naar 700?' Antwoord: Dat hangt grotendeels van de aandeelhouder zelf af, zeker sinds de invoering van de code-Tabaksblat.
Maandenlang was het aandeel KPN niet vooruit te branden, en nu vliegt de koers plotseling omhoog. Aanleiding: het nieuws dat het bedrijf wellicht verkocht gaat worden aan Telefonica. Met goede bedrijfsresultaten heeft het niets te maken, met geruchten des te meer.
De overname van Antonveneta door ABN AMRO is rond. Het doorzettingsvermogen van ABN AMRO wordt daarmee beloond. Alleen is de vraag wie erop vooruitgaat met de overname.
De miljoenennota is dit jaar optimistisch getoonzet. De Nederlandse economie trekt volgend jaar aan, zegt het kabinet. Reden tot juichen? Wij weten wel beter.
Bij haar benoeming als eurocommissaris waren er nog vragen, maar nu blijkt duidelijk waar Neelie Kroes voor staat: meer concurrentie en een vrije markt. Om te beginnen op de woningmarkt. Verontwaardiging alom. Maar wat is er eigenlijk tegen het voorstel van Kroes?
'Nederland moet reorganiseren zoals KPN', stelt KPN-directeur Ad Scheepbouwer in een interview met NRC Handelsblad naar aanleiding van zijn herbenoeming. De inkt van het artikel was nog niet droog of orkaan Katrina brak los. Toeval natuurlijk, maar toch...
Vakantie lijkt aan de Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin niet besteed. In de afgelopen tijd heeft Google maandelijks een nieuwe dienst gelanceerd en dat hoge tempo houden ze zelfs in de warme zomermaanden vol. Concurrenten zien het met lede ogen aan. Maar valt er wel zo veel te vrezen van het innovatiemonster?
Corporate social responsiblity' oftewel maatschappelijk verantwoord ondernemen moet precies kloppen. Bedrijfsactiviteiten en projecten moeten bij elkaar passen. In New Delhi is, in een nieuw modern gebouw aan de rand van de stad, een sofwarehouse gevestigd genaamd NIIT.
Wie kan de economische ontwikkelingen het beste voorspellen? De CFO, stelt professor Kees Koedijk van de Erasmus Universiteit. Hij heeft zelfs een wereldwijd onderzoek onder CFO's ingesteld, waarvan de uitkomsten wellicht moeten concurreren met die van gevestigde voorspellingen als die van het CPB en de OESO. Maar is de CFO wel zo'n visionair?
Het kabinet Balkenende II is niet bepaald populair in Nederland. Begrijpelijk, gezien de benedenmodale economische prestaties van de afgelopen jaren. Maar doet Balkenende het werkelijk zo slecht?
Of er minder schandalen komen door alle nieuwe anti-fraude regels voor grote bedrijven valt nog te bezien. Maar één effect heeft de aangescherpte regelgeving wel al: er blijkt een enorme behoefte te bestaan aan allerlei advies en andere diensten.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl