Was de afdeling inkoop vroeger nog een vergaarbak van medewerkers met zeer uiteenlopende opleidingen en loopbanen, anno 2005 worden er strenge eisen gesteld aan vaardigheden en kennis van sollicitanten. Een onontkoombare professionaliseringsslag, meent Eric Boonstra van Alfa Delta Compendium. 'Een goede inkoper heeft ook commerciële talenten.'
China doet van zich spreken. De Chinezen hebben de kunst van het produceren tegen lage kosten al lang onder de knie en gaan zich met de aan export verdiende dollars richten op het kopen van westerse kennis. Wat kunnen wij hier tegenover stellen?
Omzetversneller, kostenbewaker, risicomanager Organisaties die over een langere periode 20 procent of meer van hun totale jaarlijkse geldstroom in projecten hebben zitten, hebben baat bij invoering van Chief Project Officer-model. Dit om te zorgen dat het geïnvesteerde vermogen efficiënt wordt besteed, dat het voldoende rendement oplevert en dat de risico's die projecten met zich meebrengen adequaat worden gemanaged. En, niet in de laatste plaats, om teambuilding te bevorderen.
Babel en hybris. Aanmatigende hoogmoed leidt, zowel in het bijbelverhaal als in de Griekse tragedie, tot bederf. Verhalen die ook in onze tijd geschreven kunnen worden. Leiders van soldaten, landen, centrale banken en ondernemingen reiken met regelmaat naar de hemel. Terwijl groei vaak rampzalig uitpakt.
Het oogt op het eerste gezicht sympathiek, het nieuwe voorstel tot flexibilisering en verruiming van de mogelijkheden tot inkoop van eigen aandelen. Maar er zitten nogal wat haken en ogen aan. En het valt nog te bezien of het zal leiden tot een actiever en intensiever inkoopbeleid.
Inkoop staat steeds hoger op de agenda van de CFO. Dat is mooi, denkt menig inkoper. Maar wat betekent dat? Hoe kijkt de CFO tegen inkoop aan? Inkoop wordt steeds meer gezien als hét middel om het rendement te verbeteren. Dat is een kans, maar tegelijkertijd een bedreiging voor inkoop en vooral voor leveranciers.
Inkoopkampioen Dell heeft opnieuw een winstrecord gebroken. Hoewel alle CFO's zich druk maken over de kosten van inkoop en voorraadbeheer, kunnen ze dit kunstje niet evenaren. Besparingen hierop zijn namelijk uitvloeisel van een slimme bedrijfsstrategie. Hoe succesvoller de strategie, hoe meer er verdiend kan worden op inkoop en voorraad.
Een internationale oliemaatschappij wilde snel uitbreiden in Polen. En omdat het bedrijf geen advocaat ter plaatse had, moest het in hoog tempo een advocaat selecteren. Een Pools kantoor dus? Nee, een Frans.
Investeringsmaatschappijen zien niets liever dan dat het zittend management van een over te nemen bedrijf zijn blijvende betrokkenheid uit. Het tegen minimale kosten en aantrekkelijke voorwaarden verwerven van aandelen is daarbij een belangrijk middel. Een loterij zonder nieten is dit echter niet. Soms eindigt het aandelenbezit van de deelnemende manager in schulden en claims.
Peter Olofsen, analist van Effectenbank Stroeve, volgde de overnamesoap tussen Getronics, PinkRoccade en Ordina van dichtbij. Zijn conclusie? 'Dit was een harde botsing tussen grote ego's.'
Jean-Paul Votron (Fortis) heeft zijn acquisitie, terwijl Rijkman Groenink (ABN Amro) zich beweegt in een Italiaans wespennest. En passant lanceert de eurocommissaris Charlie Mc Greevy een onderzoek naar de vraag waarom het met consolidatie van de financiële sector in de EU maar niet wil lukken.
Alexander van Wassenaer, partner buy outs bij AlpInvest Partners, merkt dat door de steeds lagere lange rente de prijzen voor ondernemingen stijgen. Hij is één van de winnaars van de M&A Awards die we op deze plaats ondervragen.
Europese inkoopteams hebben veel moeite met het beheren van uitgaven voor tijdelijke arbeidskrachten. Zij maken vooral extra kosten door inkoop buiten bestaande contracten. Dat blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door Spend Management leverancier Ariba, en gehouden onder 52 inkoopdirecteuren van Europa grootste organisaties.
Een door het adviesbureau McKinsey gehouden onderzoek toont aan dat directeuren uitgekeken raken op de door de recessie ingegeven defensieve gedragscode van kostenreductie en beheersfobieën.
Hoewel er de afgelopen jaren steeds meer focus is gekomen voor de rol van de inkoper is die van de contractmanager nog steeds onderbelicht gebleven. De kostenbesparingen worden niet gerealiseerd tijdens het afsluiten van het contract, maar gedurende de naleving van de gemaakte contractuele afspraken.
NH Hotel Leeuwenhorst in Noordwijkerhout was gisteren het toneel van de CPO Day. Key-note speaker Jan Hommen, CFO van Philips, vertelde over procurement bij Philips en de taakverdeling tussen CPO en CFO. Hommen vertrouwde het publiek toe dat als hij zijn carrière opnieuw mocht doen, hij zou beginnen met procurement.
Van de vijf gloednieuwe kantoorpanden van Atos Origin op kantorenpark Papendorp aan de zuidkant van Utrecht, staat nog één pand leeg. Moet nog helemaal worden ingericht. Arthur Fischer, tot voor kort Nederlandse 'hoofdinkoper' bij Atos Origin, zal de klus niet zelf klaren. Hij is sinds 1 oktober jl. Group Vice President Purchasing van Atos Origin Worldwide.
De professionalisering van de afdeling inkoop van Versatel is pas goed op gang gekomen met de komst van manager Purchase and Logistics, Esther Bakker. Zij centraliseerde de inkopen en stelde procedures op. Die professionalisering is een continu proces.
Van bestelclubje tot een volwaardige afdeling procurement. Imtech maakt kennis met de voordelen van gestandaardiseerde inkoop, voorkeursleveranciers en efficiency. De van oudsher sterk gedecentraliseerde verantwoordelijkheid werpt de nodige obstakels op bij de ontwikkeling van een gestroomlijnde inkoopfunctie, maar de voordelen komen steeds duidelijker in beeld.
Chris Smulders is de eerste die zich directeur inkoop mag noemen bij NS. Daar ging ruim een decennium van decentralisatie en samenwerking aan vooraf. Smulders was nauw betrokken bij het opzetten van de inkoopfunctie en combineert daarin telkens de kennis van een lijnmanager, een materiedeskundige en een inkoper. En met succes, NS is hard op weg om een inkoopvoordeel te behalen van tien procent.
In drie jaar tijd behaalde Arman Margosyan een inkoopvoordeel van tussen drie en acht procent bij Organon. Een oninteressante grootheid vindt hij. Het gaat er namelijk om welk voordeel hij níet heeft behaald. De komende jaren gaat hij proberen dat te veranderen. Met uiteindelijk maar één doel: invloed uitoefenen op de besluitvorming van de organisatie om zo voordeel te behalen voor de aandeelhouders.
Inkoopprijzen die de pan uitrijzen. Een trend die wordt aangewakkerd door de stijgende kosten van belangrijke grondstoffen zoals olie en staal. Veel bedrijven spreken daarom hun voorraden grondstoffen of halffabrikaten aan.
Jan Louis Burggraaf (41), fusie- en overnameadvocaat bij Allen & Overy, bespeurt verharding in de fusie- en overnamewereld. 'Belangengroeperingen laten zich steeds vaker gelden.' Hij is één van de winnaars van de M&A Awards die we op deze plaats ondervragen.
De vijandige overname is in Amerika schering en inslag. Maar in het Nederlandse overnamelandschap overheerste tot voor kort consensus. Die rust lijkt met de rel rond Van Herk en Reesink voorgoed voorbij. Er vallen voor Nederlandse begrippen ongekend harde woorden.
Energiebedrijven hebben hun strategie veranderd. In plaats van mondiale aanwezigheid na te streven, focussen zij zich op een sterke, regionale aanwezigheid. Gevolg is dat het aantal fusies en overnames in de sector omhoog gaat.
Stork besloot enkele jaren geleden over te gaan tot een meer centraal georganiseerde inkoop. Met Hans Büthker als procesaanjager en een eigen 'house of procurement' realiseert Stork in alle lagen van de organisatie inkoopvoordelen.
Of je nou inkoopt of verkoopt, als bedrijf moet je scoren. De afdeling inkoop kan dat het beste doen door goede afspraken te maken met de juiste leverancier. Want dat is wat een inkoopmanager een goede inkoopmanager maakt: het maken van gedegen afspraken.
De brandstofprijzen, Sars, de opkomst van Low Cost maatschappijen en terrorisme hebben de luchtvaartindustrie op haar kop gezet. Unieke, grote veranderingen in de kostenstructuur van luchtvaartorganisatie KLM zijn nodig om het bedrijf gezond te houden. En KLM is op de goede weg, onder andere met dank aan de ijver en gedrevenheid van CPO Jan Witsenboer.
De Vereniging van Kamers van Koophandel (KvK) gaat participeren in de strijd tegen spookfacturen. Sinds gisteren plaatst de KvK bedrijven die facturen versturen voor diensten die ze nooit hebben geleverd op een zwarte lijst in het Handelsregister, de zogenaamde Signaallijst.
In drie jaar tijd behaalde Arman Margosyan een inkoopvoordeel van tussen drie en acht procent bij Organon. Een oninteressante grootheid vindt hij. Het gaat er namelijk om welk voordeel hij níet heeft behaald. De komende jaren gaat hij proberen dat te veranderen. Met uiteindelijk maar één doel: invloed uitoefenen op de besluitvorming van de organisatie om zo voordeel te behalen voor de aandeelhouders. Margosyan is genomineerd voor CPO of the Year 2005.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl