Verstrekking van Consumptief Krediet heeft een positief effect op consumptie en economische groei. Dat is de belangrijkste conclusie uit onderzoek dat in opdracht van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) is uitgevoerd door Tilburg University.
Nadja Jungmann is lector rechten, schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht en inmiddels een vertrouwd gezicht op de Credit Expo, het jaarlijkse evenement voor credit management professionals. Ook dit jaar zal Nadja Jungmann een presentatie geven tijdens de Credit Expo die dit jaar op donderdag 7 november in het Nieuwegein Business Center wordt gehouden.
Iedereen die zich een beetje met debiteurenbeheer of creditmanagement bezighoudt kent uiteraard Atradius en weet op zijn minst van het bestaan van kredietverzekering. Toch blijkt uit hun eigen marktonderzoek, dat ongeveer twintig procent van alle bedrijven in Nederland niet weet wat kredietverzekering is.
450 mensen, 25 landen, passie, energie en resultaten in internationaal credit management. In het nieuwe Shell Downstream kantoor aan het Weena in Rotterdam heb ik een afspraak met Jacques Vincken voor een interview over het door hem opgezette Hunt for Cash programma.
Bedrijven in Noord- en Zuid-Amerika maken zich zorgen over de vraag of zij dit jaar in staat zijn hun cashflow op een aanvaardbaar niveau te handhaven. Zij beschouwen dit als één van de grootste uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd.
Debiteurenrisico's in Europa verschillen per bedrijfstak. Het hardst worden getroffen de zakelijke dienstverlening, bouw, gezondheidszorg en media. Dat meldt creditmanagement dienstverlener Intrum Justitia.
Net als elk bedrijf heeft het Nederlandse Rode Kruis belang bij een efficiënte bedrijfsvoering. Omdat het om donaties gaat, geschonken door leden en donateurs, misschien nog wel meer. Door een oplossing van ISProjects bespaart het Nederlandse Rode Kruis fors op de indirecte kosten voor inkomende facturen.
Voor veel bedrijven - zowel start-ups als volwassen organisaties - is groei de eerste prioriteit. Zonder de juiste planning, kan deze mindset echter leiden tot het snel verbranden van hun cashflow. Dit leidt vervolgens tot een stevige groeivertraging, omdat ze niet kunnen spenderen en gedwongen zijn te dure financiering aan te trekken. CFO.com geeft 5 tips voor alle typen organisaties om cashtekort te voorkomen.
De afgelopen jaren heeft de crisis aan de basis gestaan van de nodige faillissementen. Bedrijven die hun cash management goed op orde hadden, waren over het algemeen robuuster dan hun concurrentie. Ze waaiden minder snel om bij economische tegenwind en bleven overeind toen de banken de kredietkraan dichtdraaiden. Wat kunnen we leren van hoe zij hun cashmanagement hebben georganiseerd? Directeur Irma Langeraert van ILFA Treasury Support en Tools4Treasury geeft in dit artikel praktische handvatten.
Vrijwel alle MKB-bedrijven in Nederland hebben te maken met wanbetalingen, terwijl slechts 2,2 procent is verzekerd tegen de gevolgen hiervan. Zo lopen veel bedrijven omzet mis en komt de continuïteit van bedrijven in gevaar.
Voor het eerst sinds twee jaar durven de corporate CFO's van Nederland weer risico te nemen. Ook andere indicatoren, zoals de cashflow, beschikbaarheid van financiering en de financiële vooruitzichten, zitten in de lift. Dit zijn de belangrijkste resultaten van de CFO Survey van Deloitte die ieder kwartaal wordt gehouden.
Onlangs viel mijn oog op het artikel "automotive mag subsidieronde EU niet missen" in het Financieele Dagblad. In het artikel stelde de auteur Wolter Kersbergen dat de drempels voor deelname worden weggenomen in een nieuw Europees subsidieprogramma. Een positieve ontwikkeling, want deelname van MKB-bedrijven aan EU-projecten was vooralsnog zeer beperkt door de drempels. Maar hoe komt het eigenlijk dat MKB'ers niet vaak deelnemen aan subsidietrajecten?
De kredietvoorwaarden voor leningen aan het MKB zijn in het tweede kwartaal door een ruime meerderheid van de banken verder aangescherpt. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB).
Ook dit jaar zullen veel bedrijven een herfinanciering moeten doen. Geen gemakkelijke opgave in een tijd waarin banken de kredietkraan maar mondjesmaat openen en ondernemingen oproepen zelf te zoeken naar alternatieven voor een bankfinanciering. Een recente bijeenkomst van de CFO Association, die als thema 'herfinanciering' had, kon dan ook op grote belangstelling rekenen.
Nederlandse middelgrote ondernemingen financieren de noodzakelijke groei vooral uit eigen middelen. Externe financiers spelen binnen het middenbedrijf een beperkte rol bij het realiseren van de groeiambities van de bedrijven, zo blijkt uit onderzoek van KPMG onder ruim tweehonderd Nederlandse middelgrote ondernemingen.
DPA heeft overeenstemming bereikt met de curator van CreditForce Holding B.V. en de hieraan verbonden maatschappijen ('CreditForce') over de overname van de detacheringsactiviteiten van deze ondernemingen, die per 2 juli respectievelijk 15 juli 2013 failliet zijn verklaard.
De uitgifte van het tweede obligatiefonds van MKB Fonds, MKB Obligatiefonds II N.V., heeft in vier weken geleid tot een zeer ruime overschrijving. Tijdens de meest recente plaatsing werd voor circa EURO 19 miljoen aan MKB Obligaties gereserveerd, terwijl de uitgifte was beperkt tot EURO 10 miljoen.
Greeniant, een greentech start-up die software innovaties ontwikkelt om in huis energie te besparen, startte 12 juli een crowdfunding campagne op oneplanetcrowd.nl. Voor de realisatie van haar productlancering ontving de jonge start-up in twee weken tijd 100% van haar target: 40.000 euro.
Bankkredieten voor het MKB worden een stuk duurder. Dat verwachten grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad. Volgens de banken moeten de steeds hoger wordende risicokosten doorberekend worden in de kredieten.
Hoewel debiteurenbeheer bij Nederlandse bedrijven aan belang toeneemt, worstelen de meeste ondernemingen nog altijd met het incassotraject. Zo is de helft (50%) van de Nederlandse organisaties van mening dat incassotrajecten de relatie met de klant onder druk zetten.
In de afgelopen maanden is het aantal jongeren met problematische schulden aanzienlijk gestegen. Dit blijkt uit een analyse van incassobedrijf Lindorff onder jongeren van 18 tot 25 jaar. Op dit moment zijn er zo'n 80.000 jongeren die een schuld bij Lindorff hebben uitstaan. In dezelfde periode vorig jaar waren het er nog 68.000. Dit betekent een toename van ruim 17%.
Bijna de helft (48%) van de Nederlandse bedrijven vindt dat de overheid hen onvoldoende heeft geïnformeerd rond de invoering van de Wet Normering Buitengerechtelijke Incassokosten (WIK). Een jaar na de invoering voldoet een op de vijf bedrijven (20%) nog altijd niet aan de wet.
Bedrijven houden nog te veel werkkapitaal vast. Ondanks een bescheiden verbetering zit er bij de top 2.000 bedrijven wereldwijd nog altijd 1.300 miljard dollar onnodig vast in werkkapitaal. Dat komt overeen met bijna 7% van hun omzet.
Het aantal consumenten met een betalingsachterstand op een lening blijft toenemen. Op dit moment zijn er bijna 720.000 consumenten die moeite hebben met het aflossen van hun lening. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse BKR Kredietbarometer, een meetinstrument dat trends en ontwikkelingen laat zien in het betalingsgedrag van Nederlandse kredietnemers.
In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken heeft Douw&Koren een onderzoek uitgevoerd naar de status, ontwikkeling, knelpunten en kansen voor crowdfunding in Nederland. Specifiek is gekeken naar crowdfunding voor de financiering van startende ondernemingen en het MKB (midden- en kleinbedrijf).
Je gaat niet failliet omdat je verlies maakt, maar omdat je geen geld meer hebt. Voor iedere onderneming, maar zeker diegene die óf in zwaar weer zitten óf snel groeien, is het van levensbelang om de cash flow goed te voorspellen. Als de cash flow in de toekomst negatief dreigt te worden, moet je vandaag handelen. 7 fundamentele do's en don'ts helpen je hierbij op weg.
De cashflow van bedrijven in Oost-Europa is in 2012 door de economische malaise in de eurozone verder onder druk komen te staan. Uit de Atradius Betalingsbarometer voor Oost-Europa blijkt dat de waarde van onbetaalde facturen steeg tot gemiddeld 3 procent van de totale waarde.
De Amsterdamse beurs kan een veel grotere rol spelen in de financiering van het Nederlandse bedrijfsleven. Hoewel de rol van de beurs bij het faciliteren van economische groei de afgelopen jaren beperkt is geweest, blijft zij van essentieel belang voor de groei van met name middelgrote ondernemingen.
Deurwaarders profiteren niet automatisch van de mindere economische situatie en slechter betaalgedrag. Omzetten kunnen weliswaar stijgen, maar een complex aan factoren zet de winstgevendheid van de kantoren onder druk.
Als gevolg van de introductie van SEPA, stapt bijna een kwart van de financieel adviseurs over op digitaal factureren. Dat blijkt uit een inventarisatie van softwareleverancier ANVA onder 175 financieel adviseurs.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl