Tijdens het Jaarcongres Finance Transformation 2016 stond alles in het teken van veranderingen in de wereld om ons heen en wat dat betekent voor CFO's en hun bedrijven. Vier grote veranderingen stonden centraal; technologische veranderingen zoals artificial intelligence (AI) en robotisering, de opkomst van de circulaire economie die een grote impact heeft op bedrijfsmodellen, opkomende markten waardoor het zwaartepunt in de wereldeconomie verschuift en de opkomst van een nieuwe generatie op de arbeidsmarkt, generatie Z, die heel anders in het leven staat en waarbij de vraag is of we ons moeten aanpassen of niet.
Financieel directeuren hebben de ogen zeker geopend voor de toenemende digitalisering. Die verandert het werk van de klassieke afdelingen boekhouding en compliance in self-driving finance, self-service intelligence en collaborative integrated business planning. "Het besef bij CFO's is er", constateert Sjoerd-Jaap Westra, "alleen weten ze vaak niet goed hoe ze hun organisaties moeten omvormen."
Het grondbeginsel van big data is dat de wereld voortdurend in beweging is, en dat organisaties die dat herkennen en snel en intelligent reageren een voorsprong hebben.
Van de bedrijven met minstens tien werknemers voerde een op de vijf in 2015 analyses uit op big data. De helft van deze bedrijven liet ten minste een deel van dit werk uitvoeren door een ander bedrijf. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Onderzoeksbureau GBNED heeft de 'ICT Financials softwaregids 2017' uitgebracht met daarin het aanbod van standaard software gericht op de CFO. Om het aanbod van software duidelijk in kaart te brengen is eerst het model 'CFO software landscape' samengesteld.
Een geschreven handtekening roept door de sierlijke krullen allerlei nostalgische gevoelens op. Het is al sinds mensenheugenis een officiële bevestiging. Waar het vroeger gebeurde met een pen van riet, een ganzenveer of een vulpen staan we nu aan de vooravond van een digitale variant. In het huidige computertijdperk schrijven en printen we immers steeds minder, dus waarom vasthouden aan de ouderwetse pennenstreek? Het is tijd dat de digitale handtekening (e-signing) eindelijk gemeengoed wordt.
'Is bunq dan een echte bank,' hoor ik vragen. Of: 'Ja, maar dat kan ik ook bij ING.' Sinds mijn boek 'Breken met banken' verscheen, probeer ik uit te leggen wat bunq zo anders maakt. Waarom ze veel meer is dan de 'WhatsApp voor betalingen'. En eindelijk begin ik het zelf ook te snappen
E-factureren in UBL formaat is bezig aan een opmars en wordt vanaf 2017 zelfs verplicht gesteld in Nederland. Nu al zijn 67 softwareleveranciers UBL Ready.
In het bedrijfsleven bestaat onrust over de nieuwe Meldplicht Datalekken mede ingegeven door de dreiging van de hoge boete of reputatieschade. In dit artikel presenteren twee experts een praktische oplossing voor het op bestendige wijze inrichten van de Meldplicht Datalekken. Een oplossing die aansluit bij de huidige bedrijfsvoering van organisaties en inzicht geeft in aanwezige risico's en de wijze waarop deze beheerst kunnen worden.
Banken moeten gaan voldoen aan de nieuwe PSD2 richtlijnen. Dit betekent dat banken de gegevens aan klanten moeten openstellen en derde partijen toegang moeten verlenen tot de betaalrekening. Dat vereist een intensief en ingrijpend veranderingsproces, waarbij alle banken een koppeling moeten maken voor betaalinitiatie, voor toegang tot de rekeninginformatie en voor de saldocheck.
Vraag mensen op straat wat ING is en het antwoord zal luiden: een bank. Een grote, internationaal opererende beursgenoteerde bank met een belangrijke verzekeringstak, zal de goed ingevoerde man op straat daar van maken. ING ziet zichzelf echter niet meer als een bank, vertelt Raoul van Neer, chapter lead bij de afdeling Experience Zakelijk.
In een steeds dynamischer landschap moet de finance organisatie sneller kunnen reageren op nieuwe financiële rapportage- en analysebehoeften. Organisaties willen niet alleen meer weten wat er gebeurd is, maar ook waarom het gebeurd is en wat er morgen gaat gebeuren. Laura Blaauwendraad, Director Financial Planning & Analysis bij Wessanen, vertelt over de vele stappen die zij en haar team gezet hebben om dichterbij agile reporting te komen.
Anno 2016 wil elk bedrijf innovatief en disruptief zijn, mee in de vaart der volkeren en de technologische kansen grijpen. Zeker ook de CFO, die finance en control-afdelingen moet omvormen tot 'world class finance'-organisaties die het verschil maken bij strategische beslissingen en forecasting. Welke stappen moeten worden gezet om tot zo'n organisatie te komen?
In de woorden van Confucius - "Één beeld kan duizend woorden waard zijn" - of in het geval van dashboards en KPI's met MS Excel - "Één beeld is meer dan duizend rijen en kolommen van cijfers".
Iedereen kent inmiddels de verhalen over verregaande ontwrichting, maar over de impact daarvan op de arbeidsmarkt is nog steeds niet iedereen zich bewust. Zo zei een werknemer van V&D na de bekendmaking van het faillissement dat haar ontslag 'toch nog onverwachts' kwam. Ze was dus ook niet georiënteerd op arbeidsmarktkansen die er mogelijk wel zijn. Hier zouden allerlei partijen veel meer op moeten hameren.
Deze quote uit de film Jerry Maguire (1996, Tom Cruise) heeft uw aandacht getrokken. Mooi! Maar heeft u ook aandacht voor de kansrijke thema's in de huidige turbulente tijd?
Ook de toekomst van de finance functie moeten we ter sprake durven te stellen. Dat is het uitgangspunt van de Finance Inspiration Day 2016 op 11 oktober bij SAP Nederland in 's-Hertogenbosch.
Voor het eerst in de geschiedenis treft technologische innovatie en de daarmee gepaard gaande disruptie iedere werknemer, van werkvloer tot hoger opgeleid. De financial van nu realiseert zich dat meer dan 50 procent van zijn taken overgenomen kan worden door een computer*. Hoe zorg je dat je relevant blijft als werknemer in deze tijd?
Oxford Economics heeft in opdracht van SAP onderzoek gedaan naar digitaal leiderschap. Het onafhankelijke onderzoeksbureau concludeert dat slechts een op de vijf managers een digitale leider is.
Uit recent onderzoek van Unisys blijkt dat leidinggevenden zich committeren aan een digitaal businessmodel en de cloud zien als belangrijkste middel om dit mogelijk te maken.
Het is een misvatting volgens mij of een onderschatting dat er zoiets gaat ontstaan als een 'finance 3.0'. Een volgende en betere versie van finance 2.0 als die al überhaupt bestaat. Net zoals de huidige smartphone geen 'telefoneren 3.0' is maar iets geheel anders dan het telefoneren van 20 jaar geleden. De tijd dat de telefoon nog op een vaste plek stond en een oneindige levensduur had.
Vandaag is de 'Gids projectmanagementsoftware 2016' verschenen met een compleet overzicht van beschikbare projectmanagementsoftware en daarbij behorende eigenschappen voor de Nederlandse markt.
Het overgrote deel van de grootste bedrijven in Nederland lijkt goed voorbereid op de digitale revolutie waarin we ons bevinden; maar liefst 86 procent heeft een strategie met betrekking tot digitalisering en voert deze ook uit. 10 procent heeft een strategie, maar is nog niet bezig met de implementatie ervan.
75 procent van de IT-verantwoordelijken rapporteert aan een 'financial' en zeker 50 procent van de financials heeft 'mixed feelings' bij IT. Toch willen financieel directeuren en financieel managers de kracht van IT gebruiken. Dit kan door de gebruikersorganisatie en de IT-afdeling gericht te laten werken aan de zes IT-succesfactoren.
De meeste selecteren hun clouddienstverleners alleen op prijs. Meer dan acht op de tien organisaties erkent dat zij niet beschikken over adequate kennis, vaardigheden en competenties om cloud-oplossingen te managen, blijkt uit onderzoek van Verizon en Turbonomic.
Breken met geliefden is lastig. Of je nu kiest voor het stapsgewijze afbouwen of voor een radicale breuk; als het in een relatie niet werkt, dan moet je hoe dan ook loskomen van elkaar. Maar waarom geef ik relatieadvies? Dat doe ik omdat ik heb gemerkt dat het lastig is afscheid te nemen van een financieel systeem waarvan je ooit gehouden hebt. Maar eens moet je de knoop echter doorhakken.
Banken hebben het moeilijk in deze moderne tijd vanwege nieuwe, snelle, flexibele spelers op de betaalmarkt, genaamd fintechs. In plaats van direct te concurreren met deze financiële startups, besluiten banken juist eerder de samenwerking op te zoeken met deze vernieuwende spelers op de markt. Het coöpereren met of kopen van een startup biedt namelijk vaak de snelste weg naar innovatie in het betaallandschap, of het nu gaat om het aanbieden van betalingen, de blockchain of leningen. Hoe ziet de perfecte samenwerking tussen deze twee partijen eruit, nu de Europese regelgeving (PSD2) banken dwingt om meer samen te werken met derde partijen?
Waarschijnlijk kunt u het zich nauwelijks meer voorstellen: papieren bankafschriften op de deurmat, een weekend zonder zakelijke e-mails of een krant kopen om in de trein de tijd te doden. Toch is het nog niet zo lang geleden dat deze zaken nog heel normaal waren. We zijn er inmiddels zo aan gewend om altijd online te zijn, dat het leven van vóór de smartphone en tablet eeuwen achter ons lijkt te liggen. We weten niet beter dan dat alles altijd werkt - en eisen dat zelfs. De Belastingdienst kon rekenen op een stortvloed aan negatieve reacties toen zijn server down was op het moment dat Nederland zijn aangifte wilde doen. Hoe groot is de schade eigenlijk voor bedrijven bij downtime? Hoelang kunnen ze zich veroorloven dat hun diensten niet beschikbaar zijn? Dat antwoord moet de CFO geven.
Wie kent de verhalen niet uit de pers van weer een mislukt avontuur door een overheidsinstelling waar miljoenen euro over de balk zijn gesmeten? Ook zijn er voldoende voorbeelden in de profitsector waar een ERP-mislukking uiteindelijk tot faillissementen heeft geleid. Mijn ervaring is dat, als u zich aan een aantal basis principes houdt, de implementatie binnen tijd en budget met succes en plezier gerealiseerd kan worden.
Overheden moeten sneller reageren op ICT-ontwikkelingen in de markt. Nu wachten ze te vaak met regels en beleid tot er meer duidelijk is over de nieuwe technologie of de ontwikkeling ervan in de markt. Op een later moment met regels komen, is echter vaak lastiger en ook kostbaarder. Dat staat in het rapport 'Marktordening bij nieuwe ICT-toepassingen' dat vandaag is gepubliceerd door het Centraal Planbureau.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl