‘Kosten cyberaanvallen voor bedrijven hoog’

De kosten van cyberaanvallen kunnen voor bedrijven hoger zijn dan ze verwachten of waar ze op voorbereid zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse verzekeringsmarkt Lloyd's in samenwerking met adviesbureau KPMG en advocatenkantoor DAC Beachcroft.

Behalve de kosten voor het oplossen van de aanval en de operationele schade zijn er ook zogeheten “slow burn-kosten''. Daarmee bedoelt Lloyd's zaken als reputatieschade, juridische kosten en verlies van concurrentiekracht.

Lloyd's identificeert ransomware, zoals de WannaCry-aanval van vorige maand en de Petya-aanval die dinsdag slachtoffers maakte, als een belangrijke risicofactor. Ook DDoS-aanvallen, waarbij een computernetwerk wordt overladen met aanvragen en zo plat wordt gelegd, en zogenoemde 'ceo-fraude' zijn gevaarlijk. Bij die laatste dreiging worden door fraudeurs mails verstuurd of telefoontjes gepleegd waarin ze zich voordoen als een topman die opdracht geeft om geld over te maken.

De financiële dienstverlening wordt door cybercriminelen veel als doelwit gezien. Winkelketens zijn echter ook steeds vaker het slachtoffer van cybercriminaliteit.

(ANP)
 

Gerelateerde artikelen