Lees nu FM Magazine – ‘het softwarelandschap voor finance’

De eerste editie van FM Magazine van 2017 staat in het teken van 'het softwarelandschap voor finance' en is nu online te lezen.

Lees hier het magazine online

Het softwarelandschap voor finance
Na jaren van verhalen over disruptieve technologieën is in 2017 de tijd aangebroken om echt te gaan automatiseren. Bedrijven zijn zich bewust van de vele mogelijkheden, maar laten veel kansen vooralsnog liggen. Bijvoorbeeld e-invoicing, uit recent onderzoek van Ricoh blijkt dat nog minder dan 15 procent van de facturen in het bedrijfsleven middels XML-formaat wordt verstuurd (het standaard formaat voor digitale facturen). De rest gebruikt nog de PDF als e-mailbijlage. 

Natuurlijk is software nooit zaligmakend, dus de kritische blik van de financial is hard nodig om te zorgen dat de juiste investeringen worden gedaan en dat hun organisaties altijd de mens centraal blijven stellen. Bij het verkennen van de mogelijkheden van moderne software gebruiken we het 'Finance software landscape'-model van GBNED:

We hebben het thema van deze editie van FM Magazine onderverdeeld in de volgende vier subthema’s:

1. Management Accounting 
Wat zijn de laatste trends in managementrapportages? Hoe kunnen finance teams hun organisatie helpen om meer data-driven te worden en de best mogelijke beslissingen te nemen vanuit bedrijfseconomisch perspectief? We spraken onder meer de CFO van online travel marktleider Otravo (moederbedrijf van WTC.nl en Vliegtickets.nl) die medewerkers in staat stelt zelf zoveel mogelijk beslissingen te nemen met data. Jeroen Frenken, hoofd Business Intelligence bij Schiphol Group, vertelt hoe hij en zijn team bezig zijn om van Schiphol een smart airport te maken. 

2. Management Control 
20 jaar terug was gebrekkige software het probleem dat als excuus werd gebruikt om niet te sturen. Dat gaat niet meer op nu ieder bedrijf een datawarehouse heeft en de beschikbare computerkracht gigantisch is toegenomen. De bottlenecks zijn nu gebrekkige rapportages die niet leiden tot het gewenste gedrag in het besturen en bijsturen van organisaties. Charles van der Ploeg en Merlijn Gillissen, experts in effectief rapporteren, delen hun know how over het maken van rapportages die wél aanzetten tot de gewenste gedragsverandering. Joost Stienen, Corporate Controller bij ASML, laat zien hoe hij robotics inzet om de planning & control-processen te verbeteren. 

3. Financial Accounting 
In de administratieve processen en externe verslaggeving wint de automatisering snel terrein. Een combinatie van financieel talent, gestroomlijnde processen en state-of-the-art software helpt ervoor zorgen dat de organisatie ‘in control’ is en stakeholders optimaal bediend worden met relevante informatie. We nemen een kijkje in de keuken bij o.a. het snelgroeiende Rituals. 

4. Tools & Processen
Slechts 15 procent van de facturen in het bedrijfsleven in Nederland wordt middels XML verstuurd, het standaard formaat voor digitale facturen. E-invoicing is slechts één van de vele processen die we met dit laatste subthema behandelen. We besteden hier aandacht aan alle procesoptimalisaties en tools die niet vallen onder de bovenstaande drie topics en bespreken ook opkomende technologieën, zoals blockchain. 

Hopelijk haalt u hier weer veel nieuwe ideeën uit om uw organisatie verder te helpen de komende jaren!

Lees hier het magazine online

Gerelateerde artikelen