Wie kent het populaire programma MINDF*CK van Victor Mids? Een echte aanrader als je het nog nooit gezien hebt. Of misschien moeten we zeggen: een echte afrader. Want als je ziet hoe makkelijk we ons brein kunnen misleiden met vrij eenvoudige trucs, durf je dan nog wel op datzelfde brein te vertrouwen?
Dat bedrijven de beste beslissingen nemen op basis van data, is een gegeven. Het is ook een gegeven dat er steeds meer data beschikbaar komt en dat het daardoor juist moeilijker wordt om de juiste inzichten op het juiste moment te verkrijgen.
In de reeks blogs over het niet gebruiken van managementdashboards en rapportages gaan Charles van der Ploeg en Merlijn Gillissen op zoek naar concrete tips en adviezen. Vandaag deel 3 in de reeks van 6: "Waar zit de knop van de Winstverdubbelaar?"
Zijn de methoden en technieken die controllers tijdens hun studie leerden nog wel relevant nu organisaties in een omgeving werken die inmiddels veel dynamischer en complexer is? In dit dertiende deel van de serie staan wederom de Levers of Control (LoC) centraal.
EBITDA/sales zegt helemaal niets over kapitaalintensiteit en is dus een waardeloze indicator als het gaat om de mate van winstgevendheid.
In de laatste maanden van 2016 kwam aan het licht dat negentig medewerkers van een grote Nederlandse bank handtekeningen van klanten kopieerden om hypotheekdossiers volgens de regels af te kunnen sluiten
In de reeks blogs over het niet gebruiken van managementdashboards en rapportages gaan Charles van der Ploeg en Merlijn Gillissen op zoek naar concrete tips en adviezen. Vandaag deel 2 in de zesdelige reeks.
Business Intelligence: een prachtig vakgebied dat tegelijkertijd wordt gedomineerd door trends. Waren de BI-trends vijf jaar geleden nog Big Data en werken in de Cloud, anno 2017 zijn de magische woorden Machine Learning en, in het verlengde daarvan, Predictive Analytics. De impact voor controllers van deze automatiseringsontwikkeling is potentieel gigantisch. Grote vraag: is er nog toekomst voor de controller?
Als je in finance werkt, hou je van analytics. Al die cijfers en de verhalen die ze vertellen; heerlijk! De praktijk is echter dat veel CFO's nogal opzien tegen de inzet van oplossingen voor analytics...
Zijn de methoden en technieken die controllers tijdens hun studie leerden nog wel relevant nu organisaties in een omgeving opereren die inmiddels veel dynamischer en complexer is? In dit twaalfde deel van de serie staan wederom de Levers of Control (LoC) centraal.
Groen lijkt momenteel wel een toverwoord. Is het een reactie op het ontkennen van klimaatverandering door Trump of zijn er andere redenen?
In een recent artikel op FM.nl wordt betoogd dat vrij opneembare spaarrekeningen in scope zijn van de PSD2. Spaarbanken worden opgeroepen PSD2 projecten op te starten en de impact van PSD2 te bepalen. Spaarbanken doen er echter beter aan budget te besteden aan de kansen die PSD2 brengt. Vrij opneembare spaarrekeningen hoeven geenszins onder de PSD2 te vallen, die compliance-kosten kunnen de spaarbanken zich besparen.
Zijn de methoden en technieken die controllers tijdens hun studie leerden nog wel relevant nu organisaties in een omgeving opereren die inmiddels veel dynamischer en complexer is? In dit elfde deel van de serie staan de levers of control centraal.
Wat maakt nou dat rapportages en dashboards niet of nauwelijks worden gebruikt? Dit is de eerste uit een reeks van blogs over het verbeteren van effectiviteit van managementrapportages en managementdashboards.
Het gevaar van het gebruik van EBITDA is dat de illusie ontstaat dat investeringen en acquisities gratis zijn.
Vijf jaar geleden vertrok ik 'opgelucht' als hoger kader bij ABN-AMRO en schreef o.a. 'Dagboek van een bankier' en 'Geld verdienen met jezelf' voor ervaren hoogopgeleide managers en medewerkers die in de financiële sector en daarbuiten hun vaste baan kwijtraken. In een serie blogs onder de titel 'van bankier tot ondernemer' deel ik mijn ervaringen over wat wel en niet werkt en waar als ex-senior-manager of als medewerker in de financiële sector, maar ook daarbuiten, kansen liggen.
Eerder schreef ik al over de noodzakelijke transformatie van finance en waarom die zo moeizaam verloopt. Iedereen ziet het doel wel: de financiële afdeling zou een volwaardige partner moeten zijn van de andere organisatieonderdelen om de zakelijke resultaten te verbeteren. Maar tussen droom en daad staan in dit geval vooral praktische bezwaren in de weg.
De vergelijking van de wereld met een borduurwerk, waarbij God de fraaie samenhang van de voorkant ziet en wij mensen alleen de onoverzichtelijke, chaotische achterkant zien, bracht mij op gedachtes over audits
Als controller houd ik van structuur, schema's, modellen, stappenplannen, planning en control. Het geeft mij houvast. Het geeft mij overzicht waarmee ik inzicht in de chaos kan geven. Structuur geeft mij het gevoel 'in control' te zijn.
Zijn de methoden en technieken die controllers tijdens hun studie leerden nog wel relevant nu organisaties in een omgeving opereren die inmiddels veel dynamischer en complexer is?
Sinds 2013 is Nederland gestegen van de 8ste naar de 5de plaats op de innovatieranglijst. Het overheidsbeleid speelde daarin een voorname rol. Uitgerekend fiscale innovatie regelingen - in Den Haag niet zo populair - blijken het meest effectief om innovatie aan te jagen.
In mijn blog 'het failliet van klassiek boekhouden' beschreef ik de afgelopen eeuwen boekhouden vanaf het enkel boekhouden. Ik durf nu een stap verder te gaan. Het boekhouden houdt volledig op te bestaan, boekhouders, administrateurs en accountants zijn niet meer nodig.
Zijn de methoden en technieken die controllers tijdens hun studie leerden nog wel relevant nu organisaties in een omgeving werken die inmiddels veel dynamischer en complexer is? In dit negende deel van de serie staat cashmanagement centraal.
Dertig jaar geleden stond Piet Veerman bovenin de Top-40, met Rick Astley, Mel & Kim en Boy George daar vlak achter. Op televisie keek Nederland massaal naar Zeg 'ns Aaa, Tour of Duty en Cheers. Sommige lezers krijgen nu een aanval van melancholie, anderen fronsen: 'Zeg 'ns Aaa?' en een aantal denkt: 'televisie??' waarmee ik maar wil zeggen: de wereld is in de tussentijd flink veranderd.
Bureaucratie en control wordt veelal verwijtend gebruikt, wanneer er naar de mening van de business te veel regels of procedures zijn of men te onpersoonlijk behandeld wordt. De business ervaart bureaucratie en control als een overdreven papiermolen en krijgt het gevoel van het kastje naar de muur gestuurd te worden. De Paarse Krokodil staat hier symbool voor.
Zijn de methoden en technieken die controllers tijdens hun studie leerden nog wel relevant nu organisaties in een omgeving werken die inmiddels veel dynamischer en complexer is? In dit achtste deel van de serie staat cashmanagement centraal.
Vijf jaar geleden vertrok ik 'opgelucht' bij ABN AMRO en schreef o.a. 'Geld verdienen met jezelf' voor ervaren hoogopgeleide managers en medewerkers die bij o.a. de grootbanken hun vaste baan kwijtraken. In een serie blogs onder de titel 'van bankier tot ondernemer' deel ik mijn ervaringen over wat wel en niet werkt en waar als ex-senior-manager of als medewerker in de financiële sector, maar ook daarbuiten, kansen liggen.
"Mijn accountant is alleen maar met zijn eigen dossiers bezig", verzuchtte Fred. "Ik spreek hem bijna niet. Als hij mij belt, heeft hij een kleine opmerking over de werkkostenregeling, maar al snel gaat het over alle regels die hem beperken in zijn werk."
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl