Zo word je een Agile Controller

Focussen op uitvoering, niet op resultaat. Hoe doe je dat?

Niels Krouwel, Nederlands kampioen kanosprint: “Een dag niet ontwikkeld is een dag niet geleefd”

Op de control conferentie van de gemeente Amsterdam vertelt Niels Krouwel, Nederlands kampioen kanosprint, zijn boeiende verhaal. Het zet mij te denken over mijn vakgebied van planning en control versus de moderne ‘agile’ aanpak. Welke 5 lessen, vanuit kano topsport van Niels, kunnen we hierover leren?

Deze blog is geschreven door  Oscar van Voskuilen. Oscar is interim business connector  (zzp) met PPenP, Passie, Plezier en Professionaliteit. PPenP zorgt voor verbinding tussen Business en Finance en helpt organisaties verder met de (door)ontwikkeling of herdefiniëring van hun Business Control. Zie verder zijn persoonlijke blogwebsite www.PPenP.nl voor meer blogs en informatie. Als je je inschrijft op de maandelijkse nieuwsbrief ontvang je gratis zijn E-book ‘herdefiniëring van control”. Een verzameling van blogs voor FM.nl. 

 

1.  Focus op uitvoering niet op resultaat.

De allereerste les is de belangrijkste. Het gaat om het besef dat het resultaat altijd een afgeleide is van de wijze van uitvoering. Op het resultaat (wat) heb je géén invloed. Op de uitvoering (hoe) wel. Het resultaat is niet maakbaar, maar in het geval van de uitvoering ligt dit anders. In de uitvoering kun je groeien en steeds beter worden. Daar heb je wel invloed op.

2.  Durf te falen

Op de uitvoering heb je wél invloed. Het gaat om veel doen. Veel ervaren. Veel oefenen en oefenen. Daarmee ga je steeds meer de diepte in. Je verfijnt alles beetje bij beetje. Je wordt nog beter in datgene waar je al goed in bent. Het is belangrijk om niet bang te zijn om te falen. Verliezen is niet erg, als je er maar van leert. Want tegenslag betekent leren. Ontwikkelen. Dat is de reden waarom je zult slagen. Een dag niet ontwikkelt is een dag niet geleefd.

3.  Heb plezier

In de uitvoering heb je plezier nodig. Plezier is een kernwaarde en één van de kritische succesfactoren (Gold Miners) die bepalend zijn voor het leveren van uitzonderlijke prestaties. Naast plezier is passie en focus noodzakelijk om te voorkomen dat je in een sleur raakt. Met passie, plezier en focus kun je je grenzen verleggen. Het zorgt voor verbinding, vertrouwen, betrokkenheid, motivatie, inspiratie en acceptatie. 

4.  Manage je omgeving  (in plaats dat de omgeving jou managed)

In de uitvoering gaat het erom dat jij je omgeving managed in plaats van dat de omgeving jou managed. Dan gaat het om je persoonlijke meesterschap, waarbij jij de balans bepaalt tussen werk, privé, vrije tijd en gezondheid. Daarnaast moet het voor jezelf en voor anderen altijd duidelijk zijn waarom je welke keuzes maakt. Sta hiertoe in een open dialoog met je omgeving. Moreel contact, transparantie, vertrouwen en respect zijn eveneens belangrijke pijlers als het gaat om het managen van je omgeving.

5.  Leef mentaal in het hier en nu 

Bij de focus op de uitvoering in plaats van resultaat gaat het er ook om mentaal in het hier en nu te leven. Je moet niet met je gedachten met het resultaat in de toekomst bezig zijn. Je gedachten moeten zich richten op de uitvoering in het hier en nu. 

Agile control versus planning & control

De boodschap van Niels, focus op uitvoering in plaats van resultaat, zet mij verder aan het denken over ‘mijn’ vakgebied van planning en control versus de momenteel erg populaire en moderne aanpak die ‘agile’ heet.  

Deze ‘agile’ aanpak schijnt bewezen goedkoper te zijn ten opzichte van de “ouderwetse” planning en control en waterval methode. Hoogleraar meneer Barry Boehm heeft namelijk ontdekt dat het in een ontwikkelproces het meest effectief is om zo veel mogelijk fouten te maken zo vroeg mogelijk na de start. Dit voorkomt dat op een later moment veel grotere schade moet worden hersteld, zodat de totale faal-, preventie- en herstelkosten tot een minimum worden beperkt.

Verder kom ik tot het volgende inzicht. ‘Agile’ staat voor mij vanaf nu voor ‘snel leren’ en ‘focus op uitvoering’. Met de focus op de uitvoering groei je naar de best passende oplossing en naar het beste resultaat voor de klant toe. Daar gaat het immers om. Dat is de bedoeling van alles.
Onze focus als controllers is volgens mij nu nog te vaak op de het resultaat gericht. In een business case of plan van aanpak wordt vooraf de kant en klare oplossing en resultaat bedacht. Vervolgens focussen ‘wij’ ons op dit resultaat welke wij met ‘ouderwetse’ planning en control technieken willen beheersen. Maar wat beheersen we dan eigenlijk als we daarbij niet tot de best passende oplossing voor de klant komen?

Als controllers is het ‘onze’ uitdaging om vertrouwd te raken met deze ‘agile’ aanpak en ons daarbij continu te focussen op de uitvoering in plaats van resultaat.