Kenniseconomie betekent meer dan technici opleiden en het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek. Het gaat ook om het actief mogelijk maken van innovatie op gebieden waar Nederland (van oudsher) sterk in is. Wegnemen van belemmeringen voor (nieuw) ondernemerschap speelt daarbij onder meer een belangrijke rol.
Het uitgangspunt voor grensoverschrijdend betalingsverkeer is duidelijk: betalingen naar, in en uit het buitenland moeten zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd. Door de EC II-verordening die 1 juli 2003 in werking trad, ziet menig CFO zich echter voor een dilemma geplaatst.
Spraakmakende beursintroducties op de westerse kapitaalmarkten zijn de afgelopen jaren zeer dun gezaaid. Inmiddels lijkt het dat de belangstelling voor een beursnotering opleeft. Jan Aalberts en Leon Kruimer over hún motivatie om destijds naar de beurs te gaan.
Eén ding is zeker: wanneer de IFRS-regels van kracht worden, zullen er veel meer cijfers op ons neerdalen. En ongetwijfeld dat IFRS een betere afspiegeling geeft van de werkelijke gang van zaken bij bedrijven. Maar of het ook meer inzicht geeft in het reilen en zeilen van ondernemingen?
Joost van Dijk volgt Jannes Verwer op als directievoorzitter E.ON Benelux.
Hoe kunnen IT-projecten die ontspoord zijn weer op de rails worden gezet? En hoe kan worden voorkomen dat dergelijke ontsporingen opnieuw plaatsvinden? De California Management Review geeft enkele richtlijnen voor managers die geconfronteerd worden met 'runaway-projecten'.
Als het gaat om innovatie is een vernieuwingsoriëntatie binnen organisaties misschien nog wel belangrijker dan een nationale infrastructuur. Velen zien de 'beancounters' als een van de traditionele obstakels voor vernieuwing. Maar is dat wel zo?
ICT-projecten mislukken op grote schaal. In totaal wordt er in Nederland zelfs 8 miljard euro aan leergeld besteed, meldt het vakblad Informatie. De afgelopen drie jaar gaven Vopak, Nuon en Hagemeyer gezamenlijk meer dan 100 miljoen euro uit aan falende ICT-projecten. Slecht functionerende bedrijfssoftware betekende bijna het einde voor het supermarktconcern Laurus. De overheid gaf onder meer 9 miljoen euro uit aan de mislukte Zorgpas en 35 miljoen euro aan CWIntake.
Informatie- en communicatietechnologie als bron van productiviteitsgroei? Vergeet het maar! Door verouderde ICT-systemen kunnen veel Nederlandse bedrijven niet slagvaardig genoeg reageren op veranderende marktomstandigheden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit en computerconcern Hewlett-Packard onder 200 bedrijven.
Standaardoplossingen op on-demand basis worden bij IT-gebruikersorganisaties aangeprezen onder het motto 'niet betalen zolang je niet gebruikt'. De operationele lease van maaksoftware maakt het klanten mogelijk te automatiseren zonder te investeren. Deze methode wordt onder meer gebruikt door Oracle en door Advanced Delivery Center uit Utrecht. Klanten betalen pas aan de leasemaatschappij als de software werkt en zodra deze zorgt voor de kasstroom waar de software voor was bedoeld.
Het grootste minpunt van ERP-software is de starheid. Dat blijkt uit Duits onderzoek onder 1.500 gebruikers van diverse soorten ERP-software. De klachten over de starheid van de software geven aan dat eenvoud en tevredenheid bij ERP-software vaak nog ten koste van elkaar gaan. Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door adviesorganisatie Trovarit en het weekblad Computerwoche, kwam echter naar voren dat tevredenheid over de gebruikte software nog altijd overheerst.
XBRL (eXtended Business Reporting Language) is nauwelijks bekend bij Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. Uit onderzoek van Ernst & Young naar de mate waarin digitale verslaglegging leeft, blijkt dat bedrijven niet enthousiast zijn voor deze nieuwe standaard voor gegevensuitwisseling.
Al jaren wordt er gesproken over een grote golf te verwachten bedrijfsovernames. Maar of die golf er komt, lijkt de vraag. De verkopers willen wel. De kopers zijn minder enthousiast.
Waar corporates zich wegens gebrek aan fantasie angstvallig stilhouden, domineren financiële partijen. Private equity-huizen stuwen de dealflow in M&A. "Ze zijn de kurk waar alles op drijft."
Een bedrijfsovername in de vorm van de aankoop van aandelen betekent in de praktijk vaak dat de over te nemen vennootschap moet worden losgemaakt ('ontvoeg
Waar het ergste economische leed geleden is, raakt de overnamekas van bedrijven langzaamaan weer gevuld. Niet dat we gewoon verdergaan waar we vijf jaar geleden gebleven waren, want een echt succes was het niet, acquireren om het acquireren. Bovendien zijn de spelregels veranderd en melden zich nieuwe, zeer kapitaalkrachtige tegenstanders: de venture capitalists. Hoe kan de strategische partij de strijd aangaan?
"We laten ons niet leiden door de druk om per se een deal te willen sluiten en ook niet door de concurrentie van al dan niet financiële partijen. We gaan uit van onze eigen waardering van de onderneming die we op het oog hebben en van niets anders." Dat zegt John Eijgendaal, CFO van het industriële concern Aalberts Industries. Hij weet waar hij over praat, Aalberts is min of meer een professionele overnemer. "Ik werk nu vijftien jaar bij de groep. In die tijd hebben we enige tientallen overnames gedaan."
Softwarebedrijf Unit 4 Agresso acquireert 'beroepshalve'. CFO Edwin van Leeuwen heeft een respectabel trackrecord opgebouwd, met de earn-out als onderscheidend kenmerk. "Besef dat er tegengestelde belangen zijn en leg de verplichtingen contractueel vast. We hebben geleerd daar heel strikt in te zijn."
Risicobeperking speelt een belangrijke rol bij de huidige overnames. Commerciële risico's als het verlies van klanten of het vertrek van personeel zijn daarbij verreweg het belangrijkst, maar ook fiscale risico's kunnen financieel vervelende gevolgen hebben. Hoe zijn de fiscale risico's die aan een overname kleven zo veel mogelijk in te perken?
Nog maar enkele jaren geleden werd het roemruchte Nederlandse automerk Spyker nieuw leven ingeblazen. Hoe bevalt een Spyker in de praktijk? Verslag van een testrit met de Spyker C8, een auto die eigenlijk met geen andere te vergelijken is.
De Nederlandse code voor corporate governance stelt dat ondernemingen moeten beschikken over adequate en effectieve risicomanagementsystemen. Maar wat bedoelt Tabaksblat met adequaat en effectief? In september introduceerde het Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission (COSO) een nieuw raamwerk voor integraal risicomanagement. Dit model biedt ondernemingen waardevolle aanknopingspunten en belooft dé wereldstandaard te worden op het terrein van risicomanagement.
Nederlandse bedrijven zijn voortvarend aan de slag gegaan met de code-Tabaksblat. Van de ondernemingen voldoet 93 procent aan de vereiste aanwezigheid van een corporategovernancehoofdstuk in het jaarverslag, 81 procent van de vennootschappen heeft corporate governance tijdens de aandeelhoudersvergaderingen geagendeerd en de overgrote meerderheid verwacht relatief weinig problemen met de toepassing van de code. Dit blijkt uit een onderzoek van het Netherlands Institute for Corporate Governance (NICG) en de Nederlandse Corporate Governance Stichting (NCGS) naar de naleving van de code-Tabaksblat.
De gedragscode voor ondernemingsbestuur leidt de komende jaren tot het openbreken van arbeidsovereenkomsten van de bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen. Dat voorspelt Morris Tabaksblat, de geestelijke vader van de gedragscode, in Het Financieele Dagblad.
De wereldberoemde managementgoeroe Michael Porter was onlangs weer eens in Nederland. Zijn boodschap? Volgens hem is het 'kopen van groei' door middel van overnames wel gemakkelijk, maar brengt het de strategie in gevaar. Tel daarbij op dat voor overnames vaak te veel wordt betaald, en je vraagt je af of overnames ooit wél zinvol zijn.
Elders in dit nummer van Chief Financial Officer wordt uitgebreid stilgestaan bij de gevolgen van IFRS voor de verslaggeving van diverse bedrijven. Hoe verstrekkend die gevolgen kunnen zijn, blijkt wel bij Nutreco, het enige Nederlandse beursgenoteerde bedrijf dat 'levende have' op de balans heeft staan: zalm. En die zalm moet nu tegen fair value worden gewaardeerd. Hoe moeten wij ons dat voorstellen?
De invoering van de nieuwe IFRS-boekhoudregels dreigt uit te lopen op veel extra werk voor het Nederlandse bedrijfsleven. Onder de huidige wet hoeft er voor geconsolideerde dochterondernemingen geen apart jaarverslag gemaakt te worden, straks moeten naar schatting ongeveer tweeduizend bedrijven meer een jaarverslag maken dan nu het geval is. De lasten hiervan liggen volgens het ministerie van Justitie op 1,6 miljard euro.
Slechts een klein groepje vrouwen bezet topposities bij grote ondernemingen. Omdat de code-Tabaksblat paal en perk stelt aan het aantal functies dat iemand mag bekleden, dreigt het aantal vrouwen aan de top minder te worden. Daarvoor waarschuwt onderzoeksbureau Spencer Stuart.
De overnameactiviteit op de Amsterdamse beurs neemt toe. Daarbij zijn het vooral de grootaandeelhouders die van de lage beurskoersen gebruik willen maken om weer de volledige eigendom te verkrijgen. Een verheugende ontwikkeling? Niet bepaald.
Grote fusies en overnames mislukken niet op basis van rationele factoren zoals de cijfers, wel door cultuurverschillen en ego's.
Ook zonder uitvoerige studies van (en discussies over) jaarrekeningregels en jurisprudentie moet een jaarrekening leesbaar zijn en in hoofdlijnen een verantwoord oordeel over de financiële positie toelaten. Dit geldt onverkort ook voor de geconsolideerde jaarrekening. De nieuwe Philips-slogan is ook hier van toepassing: sense and simplicity.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl