Transactie top 10, maart 2007 – Goed voorbeeld

fallback
In de Transactie Top 10 de belangrijkste deals en de daarbij betrokken partijen (zover bekend). We gaan daarbij uit van de hoogte van de overnamesom en er moet minstens één Nederlandse partij bij betrokken zijn.

Koper Cinven Group Ltd, Warburg Pincus Ventures LP
Land van herkomst UK, US
Target Essent Kabelcom BV
Land van herkomst NL
Verkoper Essent NV
Land van herkomst NL
Waarde in eur 2,600,000.00
Betrokken partijen ABN Amro, ING Groep NV, Morgan Stanley, Rothschild, Credit Suisse, Financial Dynamics Ltd, Citigate, Citigroup Inc., Freshfields Bruckhaus Deringer

Koper Koninklijke Philips Electronics NV
Land van herkomst NL
Target Partners in Lighting International NV
Land van herkomst BE
Verkoper CVC Capital Partners Ltd
Land van herkomst UK
Waarde in eur 590,000.00
Betrokken partijen De Brauw Blackstone Westbroek, Merrill Lynch

Koper Geodis SA
Land van herkomst FR
Target TNT Freight Management Holdings BV
Land van herkomst NL
Verkoper TNT NV
Land van herkomst NL
Waarde in eur 460,000.00
Betrokken partijen BNP Paribas, Philippe Villin Conseil, Goldman Sachs

Koper ENEL Investment Holdings BV
Land van herkomst NL
Target Globeleq Holdings Fortuna SA
Land van herkomst PA
Verkoper CDC Globeleq Inc.
Land van herkomst US
Waarde in eur 123,846.14

Koper Kuwait Foreign Petroleum Exploration Company
Land van herkomst KW
Target Mauritania Holdings BV
Land van herkomst NL
Verkoper BG Group plc
Land van herkomst UK
Waarde in eur 99,033.60
Betrokken partijen Jones Day, Jefferies & Company Inc., Maitland

Koper Watson Wyatt Worldwide Inc.
Land van herkomst US
Target Watson Wyatt Brans & Co Beheermaatschappij BV
Land van herkomst NL
Waarde in eur 51,400.00
Betrokken partijen Banc of America Securities LLC, Eagle Public Relation, ABN Amro

Koper Fugro NV
Land van herkomst NL
Target GECO Umwelttechnik GmbH, Aperio Ltd
Land van herkomst AU, UK
Verkoper Aperio Ltd
Land van herkomst UK
Waarde in eur 4,200.00

Koper Veer Palthe Voute (vpv) NV, JM Finn & Co, Artemis Investment Management Ltd, Singer & Friedlander investment Management Ltd, Noble Fund Managers Ltd, Calculus Capital Ltd, Key IP Ltd
Land van herkomst NL, UK, UK, UK, UK, UK, UK
Target Aquilo plc
Land van herkomst UK
Waarde in eur 3,974.69

Koper De Vries Robbe Groep NV
Land van herkomst NL
Target Shops at Work BV
Land van herkomst NL
Waarde in eur 2,600.00

Koper 3i Group plc
Land van herkomst UK
Target VNU Business Media Europe BV’s certain European operations
Land van herkomst BE, GE, SP, UK, IT, NE
Verkoper VNU NV
Land van herkomst NL
Betrokken partijen LongAcre Partners Ltd, Allen & Overy LLP, Goldman Sachs, Van Tulleken Company Ltd

Deze Top 10 wordt mede mogelijk gemaakt door databank Zephyr van Bureau van Dijk Electronic Publishing.

Goed voorbeeld
‘Woorden rekken (in tijd) en voorbeelden trekken (mensen)’ is een oud gezegde dat voorheen theologiestudenten als belangrijke wijsheid meekregen alvorens zij daadwerkelijk de kansel beklommen. Hoewel dit tijdschrift en derhalve deze column veel minder bezig is met het ‘hemelse’ en veel dieper woelt in het aardse slijk, is dit gezegde onverminderd van toepassing op de huidige transactie top 10. Welke tendensen vallen te bespeuren?

Allereerst blijft de private equity scene onverminderd actief. Ondanks de (toenemende?) negatieve publiciteit over de fenomenen hedge funds en private equity (twee verschillende takken van sport!) in binnen- en buitenland, blijven de private equity huizen onverminderd op zoek naar pareltjes die of door niemand worden opgemerkt of waarvoor bij strategische partijen de echte aandacht ontbreekt. In beide gevallen is het positief dat waarde wordt ontsloten.

Positief voor alle stakeholders en niet slechts voor de aandeelhouders. Dat private equity is here to stay, wordt niet alleen gestaafd door het grote aandeel dat voor zijn rekening word genomen van de hele M&A markt, maar ook doordat strategische kopers de private equity verkopers weten te vinden. Het is niet alleen salonfähig om aan private equity fondsen te verkopen, maar inmiddels ook daarvan te kopen. De strategische rationale zal in zo’n geval wel de doorslag geven.

Eén advies zou ik private equity partijen in het huidige politieke klimaat wel willen meegeven: blijf zoveel mogelijk onder de radar en wacht (nog even?) met vijandige biedingen. Teveel haast en agressie zouden heel goed contraproductief kunnen werken!

Kassen gevuld
Ook in een ander opzicht is het huidige overzicht illustratief: strategische partijen zijn weer volop actief in de fusie- en overnamewereld. De resultaten zijn goed, de kassen gevuld, de angst op RvB- en RvC-niveau na de debacles is weggeëbd en de banken zijn bereid attractief te financieren. Kortom, alle lichten op groen. Of toch niet? O ja, we moeten nog wel even langs de aandeelhouders. Aandeelhouders die steeds duidelijker wensen hebben over maken én breken.

Tabaksblat reconsidered? Lijkt mij een goed plan. Maar koop en verkoop zijn maar een gedeelte van het te volgen traject. Wat moet verkocht worden, aan wie en vooral: waarom? En het vervolg is minstens even belangrijk, een (niet-private equity) verkoper moet na een transactie al een goed idee hebben wat er met de opbrengsten gaat gebeuren. Voeg je je bij de grote schare ondernemingen die hun eigen aandelen inkopen, of zijn er meer creatieve doeleinden voor de cash? Want onduidelijkheid hierover kan een onderneming onnodig aantrekkelijk maken voor vriendelijke én minder vriendelijke derde partijen.

En dat kan toch niet de bedoeling van de verkoop zijn geweest? Ten slotte een vreemde eend in de bijt. Na de zorgverzekeraars nu de pensioenwereld actief? De complexere regelgeving, de stringente eisen aan governance en de noodzaak van voldoende kritische massa zullen ongetwijfeld tot verdere consolidatie leiden. Twee fondsen echt juridisch gefuseerd. De sociale partners in elkaar geschoven. Het poldermodel in optima forma. Goed voorbeeld, doet goed volgen, toch?

Jan Louis Burggraaf, Advocaat en companion Allen & Overy

Gerelateerde artikelen