Genomineerd voor Young Controller of the Year (2)

fallback
Paul de Lange: "De financial van de toekomst moet in staat zijn proactief inzichten te verschaffen."

Paul de Lange is binnen Schiphol financieel verantwoordelijk voor de real estate afdeling. Hij vervult deze rol nu bijna twee jaar en heeft hiervoor meer inhoudelijke rollen vervuld binnen Schiphol gericht op verslaggeving (IFRS). Daarvoor heeft hij negen jaar in de accountancy gewerkt en zijn opleiding tot register accountant afgerond.

Een serie Q&As met de genomineerden van de Young Controller of the year Award 2019.

Huub Hofstede, directeur Control & Pricing Aviation heeft De Lange genomineerd,     omdat het hem is “gelukt om de afdeling te professionaliseren en het sentiment van het nieuwe vastgoedmanagementsysteem 180 graden te draaien.” Verder heeft De Lange in de afgelopen twee jaar een belangrijke bijdrage geleverd in het uitdenken van de financiële consequenties van een gebiedsontwikkeling. “Daarbij wist hij uitstekend te balanceren tussen de tegengestelde belangen binnen het kader van de gereguleerde luchtvaartactiviteiten. Naast de tegengestelde belangen zat de complexiteit van deze casus ook in het verenigen van twee werelden met verschillende boekhoudregels.”

Wie ben je?

Ik ben verantwoordelijk voor de finance & control afdeling van het commerciële vastgoed van Schiphol Group. Dit bedrijfsonderdeel is verantwoordelijk voor ruim 2 miljard aan commercieel vastgoed en een omzet van 180 miljoen euro. De belangrijkste reden voor mij om hier te gaan werken was de uitdaging die er destijds lag. Schiphol Real Estate had net een nieuw ERP (vastgoedmanagement) systeem geïmplementeerd en worstelde met implementatie issues. Daarnaast was de onderneming een jaar daarvoor geconfronteerd met een incident dat zorgde voor de nodige druk op adequate interne beheersing en extra toezicht van zowel externe als interne auditors.

In de eerste anderhalf jaar ben ik voornamelijk bezig geweest met het op orde brengen van een goede basis voor de finance afdeling. Hierbij heb ik veel tijd gestoken in betrouwbare brondata en een goed team. Dit resulteerde in een aantal projecten, waaronder het opnieuw inmeten van onze gebouwportefeuille en opvoeren van bijbehorende contracten. Verder ben ik druk geweest met het verder professionaliseren van de interne beheersing, het leveren van goede stuurinformatie en een grondendashboard waarbij geografische informatie is gekoppeld aan contractinformatie. In dergelijke projecten zet ik de juiste mensen bij elkaar en neem hen mee in het belang van het project. Door een gezonde dosis energie en lonkend perspectief probeer ik op deze manier ook de wat minder sexy projecten succesvol te maken.

Waar ben je nu mee bezig?

De brondata van ons vastgoedmanagementsysteem op orde brengen en houden. Betrouwbare stuurinformatie voor portfoliomanagers is de basis voor goede besluitvorming. Met dit project willen we e?e?n betrouwbare bron creëren. Dit moet leiden tot een eenduidig en betrouwbare rent roll waarop alle kritische gebouw- en contractinformatie zichtbaar is en die als basis dient voor budgettering. Om deze data op orde te houden werken we sinds kort met een robot die een groot deel van onze contractmutaties op een uniforme wijze in het systeem verwerkt.

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is onvermijdelijk, ook voor jou. Uit wereldwijd onderzoek van Mazars blijkt dat een digitale transformatie en een duurzaamheidsstrategie de twee hoogste prioriteiten zijn voor topmanagement in de komende drie tot vijf jaar. Download de whitepaper en ontdek hoe je de kwaliteit van ESG-data onder controle krijgt en optimaal kunt profiteren van de CSRD.

Verder ben ik druk met de financiële doorrekening van een grote gebiedsontwikkeling op Schiphol dat vergaande gevolgen heeft voor het commercieel vastgoed. Bij deze luchthavenontwikkeling kruisen het gereguleerde aviation model en het commerciële vastgoedmodel elkaar wat zorgt voor de nodige uitdaging. Ook zijn wij eind 2018, als financial steering team van Schiphol Group, gestart met de vorming van een nieuwe finance visie en bijbehorende roadmap om deze visie te verwezenlijken. Verder loopt het digital finance programma, dat zorgt voor de implementatie van een nieuw ERP en EPM-systeem voor Schiphol Group in 2020.

Hoe zie jij je toekomst?

De financiële functie zoals die nu in veel bedrijven bestaat, zal over vijf tot tien jaar niet meer bestaan. Transactionele werkzaamheden worden geautomatiseerd, gerobotiseerd of worden middels blockchain technologie automatisch vastgelegd. De financial van de toekomst moet in staat zijn proactief inzichten te verschaffen, op basis van grotere en andere databronnen,  die de onderneming helpt bij het realiseren van haar bedrijfsdoelstellingen. Afhankelijk van de plek in de organisatie zal de finance professional van de toekomst in staat moeten zijn om interne en externe data alsmede financiële en niet financiële data met elkaar te koppelen en hiermee verrassende inzichten en scenario’s te leveren.

Daarnaast moet hij of zij een geprogrammeerde robot (RPA) kunnen begrijpen, gestandaardiseerde processen snel doorgronden en middels process mining-achtige tools snel in staat zijn om uitzonderingen te signaleren en op te lossen. Sommige bestaande skills, zoals analytisch vermogen, zullen hierdoor in de toekomst nog meer de nadruk krijgen. Ook zal goede kennis van bestaande en innovatieve IT-oplossingen steeds belangrijker worden. Niet alleen op inhoud, maar ook op relatie en communicatieve vaardigheden, de organisatie kunnen navigeren naar het financieel optimale resultaat. Dat wordt de uitdaging van de financial van de toekomst!

Naam: Paul de Lange
Leeftijd: 31
Opleiding: Nyenrode Business Universiteit, Accountancy, Post Master of Science, MSc
Positie: Schiphol Real Estate, Director finance & control

Genomineerden voor de Young Controller of the Year Award 2019:

Alle verhalen van de Leadership in Finance Summit 2019 voor u op een rij gezet.

Gerelateerde artikelen