Data explosie, maar onvoorbereid

Wat zijn de drie belangrijkste uitdagingen van de huidige data explosie?

Nederlandse bedrijven denken dat de hoeveelheid data tegen 2025 zeven keer groter zal zijn dan nu. Internationaal houdt men het op een toename van bijna vijf keer. Leiders wereldwijd zien belangrijke kansen in deze data-explosie. Ze geloven dat data heel erg, tot zelfs extreem, waardevol is voor hun organisatie ten behoeve van internationaal succes (81 procent), innovatie (75 procent) en cyberveiligheid (78 procent). Dit komt naar voren uit recent onderzoek van Splunk, provider van cloudplatforms, die daarvoor 2259 algemene managers en IT-managers uit Nederland, de VS, Frankrijk, China, Australië, het VK, Duitsland en Japan ondervroeg.

Ondanks dat Nederlandse bedrijven een grote data-explosie voorzien, voelen ze zich niet goed voorbereid. Meer dan de helft van de Nederlandse experts (54 procent) denkt dat hun onderneming de snelle toename van data niet aankan. Dit ondanks dat onze kennis van data, en de technische mogelijkheden om deze te analyseren en te verwerken, in de afgelopen jaren eveneens voortdurend is toegenomen. De belangrijkste uitdagingen die Nederlandse ondernemingen zien, zijn:

  1. de exponentiële toename van data
  2. de integratie van data uit verschillende bronnen
  3. de introductie van nieuwe technologieën om data te analyseren

Desondanks is 18 procent van de Nederlandse bedrijven niet klaar voor de toekomst, terwijl technologie voor hen de belangrijkste oplossing zou kunnen zijn om de uitdagingen het hoofd te bieden. Niet alleen versnellen die het gebruik van data, ze zorgen ook voor een exponentiële toename van data.

De belangrijkste van deze nieuwe technologieën zijn Edge Computing, 5G-netwerken, Internet of Things (IoT), artificiële intelligentie en machine learning (AI/ML), augmented en virtual reality (AR/VR) en blockchain. Ongeveer de helft (49 procent) van de ondervraagden verwacht deze technologieën te zullen gebruiken om de kracht van data in te kunnen zetten. Toch gelooft gemiddeld slechts 42 procent dat ze voldoende op de hoogte zijn van deze technologieën om ze succesvol te gebruiken.

Finance het drukst

IoT (internet of things) wordt in elke sector momenteel het meest gebruikt. Desondanks is adoptie ervan niet erg hoog: maar 28 procent gebruikt het. 5G telt de minste gebruikers en heeft met 2,6 jaar het kortst verwachte implementatietraject. Het onderzoek vond hoe verschillende bedrijfstakken zich voorbereiden op de ‘data age’ en nieuwe technologieën toepassen:

– De financiële sector heeft de meeste lopende projecten voor vijf van de zes genoemde technologieën.
– Retail volgt in de meeste gevallen op de tweede plaats, al doen retailers het opmerkelijk genoeg minder goed in het gebruik van artificiële intelligentie.
– In de gezondheidszorg zegt 62 procent zelf dat (meer dan) de helft van hun data ‘in de schaduw’ ligt en dat ze het moeilijk vinden om de snelle toename van data te beheren en toe te passen.
– De publieke sector blijft achter lopen op het gebruik van nieuwe technologieën ten opzichte van de commerciële sector.

(bron: Splunk; foto: National Cancer Institute, Unsplash)

Gerelateerde artikelen