Heeft economische vertraging VS gevolgen voor corporate finance?

ABN AMRO hoeft bij claim geen rente op rente te betalen
Renteverlagingen in VS naderbij gekomen

Het belangrijkste nieuws voor hogere financiële managers is de aanzienlijke vertraging van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van dit jaar, zoals gerapporteerd door de Amerikaanse overheid. De groei daalde naar 1,6 procent, een scherpe daling ten opzichte van het voorgaande kwartaal, waarin een groei van 3,4 procent werd genoteerd. Deze groei viel ook lager uit dan de verwachtingen van economen, die een groei van 2,5 procent hadden voorspeld. Dat schrijft het ANP.

  • Fed overweegt renteverlaging vanwege dalende inflatie
  • Amerikaanse consumentenbestedingen zwak in eerste kwartaal
  • Exportcijfers VS dragen minder bij aan economische groei.

Deze economische vertraging heeft directe implicaties voor het rentebeleid van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). Als de groei verder afneemt, kan de Fed overwegen de rentetarieven te verlagen om de economie te stimuleren. In het geval van een sterke groei kan de Fed echter ervoor kiezen om de rente langer op een hoog niveau te houden.

Renteverlagingen van Federal Reserve (FED) verschillende effecten hebben op bedrijfsfinancieringen. Doorgaans stimuleren renteverlagingen de leenactiviteiten. Bedrijven kunnen namelijk tegen lagere rentetarieven leningen aangaan om hun activiteiten uit te breiden, investeringen te doen of werkkapitaal te financieren. Bovendien verminderen lagere rentetarieven de kosten voor variabele schulden. Dit kan positief uitpakken voor de winsten van bedrijven en dus ook voor de aandelenkoersen, zo schrijft de Belegger.

Factoren achter de groeivertraging

De groeivertraging wordt toegeschreven aan zwakkere consumentenbestedingen, die de gebruikelijke motor van de Amerikaanse economie zijn. Ook heeft de export minder bijgedragen aan de economische activiteit in het eerste kwartaal. Verdere updates en ramingen van de Amerikaanse overheid worden verwacht. [Artikel gaat verder na de advertentie voor CFO Day 2024]

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.

Vooruitzichten op de financiële markten

Analisten op de financiële markten anticiperen nu op een mogelijke renteverlaging door de Fed later dit jaar, waarschijnlijk in september, gezien de dalende inflatie en de vertraging van de economische groei.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen