Finance in MKB met implementatie AI

AI in finance nog onvoldoende

Financieel managers in het MKB aarzelen over het volledig vertrouwen op AI-tools. Slechts 16% gelooft dat hun organisatie voldoende kennis heeft om met deze tools te werken, terwijl 59% geen enkel bedrijfsproces aan AI zou toevertrouwen. Dat schrijft Visma op basis van eigen onderzoek.

  • AI-kennis onder MKB-professionals blijft laag
  • Vertrouwen in AI-tools blijft een struikelblok
  • Leiderschapsondersteuning voor AI mist in veel MKB-bedrijven.

In een enquête onder financieel professionals in het MKB door Visma, bleek dat slechts 23% AI zag als een voordeel voor het verkrijgen van beter inzicht in financiële processen. Daarnaast uiten ze bezorgdheid over de betrouwbaarheid en privacy van gegevens.

Slechts 16% van de bevraagden in het MKB geeft aan dat AI hoog op de agenda staat binnen hun organisatie.

AI als mogelijke efficiëntieverhoger

Hoewel AI de potentie heeft om efficiëntie te verhogen, tonen MKB-professionals terughoudendheid. 76% geeft aan dat ze kijken naar manieren om processen efficiënter te maken, maar slechts 30% denkt dat AI hierbij kan helpen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


FM.nl stuurt 3x per week het belangrijkste financiële nieuws, de interessantste interviews en alle relevante events & bijeenkomsten voor financieel professionals in een overzichtelijke nieuwsbrief. Wilt u óók op maandag, woensdag en vrijdag in één oogopslag volledig overzicht hebben van alles wat in finance speelt? Meld u dan nu aan voor onze unieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het vaknieuws dat belangrijk is, artikelen die inspireren en informatie die de concurrentie op afstand houdt.


Onvoldoende kennis en vertrouwen remt implementatie

Een gebrek aan kennis over AI blijft een obstakel. Slechts 9% van de respondenten beweert veel te weten over AI, terwijl 38% aangeeft helemaal geen kennis te hebben. Dit gebrek aan kennis gaat gepaard met een gebrek aan vertrouwen, waarbij 59% geen enkel bedrijfsproces aan AI zou toevertrouwen.

Geïnspireerd door Delphi’s orakel, biedt FM Dag op 17 april toegang tot onze eigen orakels. AI-expert Wiemer van der Veur onthult ongekende AI-toepassingen die je werk ingrijpend sneller, effectiever en nauwkeuriger maken. Meld je nu aan voor FM Dag 2024 en bezoek de AI Orakelsessie.

Gebrek aan leiderschapsondersteuning in MKB voor AI-integratie

Slechts 16% van de bevraagden in het MKB geeft aan dat AI hoog op de agenda staat binnen hun organisatie. Dit gebrek aan leiderschapsondersteuning, samen met een gebrek aan kennis en vertrouwen, toont aan dat het MKB nog niet klaar is voor AI-integratie.

Gerelateerde artikelen