Zwarte maandag op internationale beurzen

Maandag 29 september 2008 was weer een dramatische dag op de Amsterdamse effectenbeurs en effectenbeurzen wereldwijd. Ondanks de Nederlandse staatsteun voor Fortis, zakte de AEX in elkaar, met het aandeel Fortis als sterkste daler.

Door de kredietcrisis heerst er een toenemende paniek op de Europese beurzen. Gisteren kwam het slechte nieuws dat het reddingsplan in de VS om de kredietcrisis te bezweren niet doorgaat keihard aan. In eigen land berichte ING niet geïnteresseerd te zijn in de overname van ABN Amro.  

Beleggers lijken het vertrouwen in financiële instellingen volledig kwijt te zijn en liet de sector volledig vallen. Maar ook andere fondsen kregen harde klappen en gingen bloedrood gekleurd door de dag heen.

De regering Bush kwam dertien stemmen tekort voor het reddingsplan tegen de kredietcrisis. Vooral Republikeinse partijgenoten lieten president George Bush in de steek, angstig als ze waren om zoveel belastinggeld (700 miljard dollar) uit te geven zo vlak voor de verkiezingen van 4 november.

De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Barack Obama blijft hoopvol dat het Amerikaanse parlement uiteindelijk instemt met het reddingsplan voor de economie. ‘Ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken. Het gaat alleen een beetje moeizaam’, zei Obama op een verkiezingsbijeenkomst. Hij voegde eraan toe dat besluitvorming wel vaker lastig is in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

De olieprijs is als gevolg van de afwijzing met bijna tien procent gedaald. De afwijzing versterkte zorgen van investeerders over de wereldeconomie. Handelaren vrezen een afnemende vraag, als de groei van de wereldeconomie vertraagt als gevolg van de kredietcrisis.

De AEX daalde gisteren het snelst sinds 1987, en bleef uiteindelijk staan op 323,55. Alle fondsen daalde in waarde.

Gerelateerde artikelen