Wijziging behandeling valutaresultaten op deelnemingen

Onder de huidige wet vallen positieve en negatieve valutaresultaten op kwalificerende deelnemingen onder de deelnemingsvrijstelling. Deze valutaresultaten hebben dus geen invloed op de fiscale winst.

 Op basis van een arrest van het Europese Hof van Justitie (HvJ EU 28 februari 2008, zaak C-293/06, Deutsche Shell) kan echter worden verdedigd, dat valutaverliezen op deelnemingen toch ten laste van de fiscale winst kunnen worden gebracht. Mocht dit standpunt aan een rechter worden voorgelegd en uiteindelijk door de hoogste rechter (HR en/of HvJ EU) worden gevolgd, dan kunnen valutaverliezen onder omstandigheden ten laste van het resultaat worden gebracht.

Daar staat tegenover dat over valutawinsten niet kan worden geheven op basis van de huidige wetgeving. Deze onevenwichtigheid acht staatssecretaris van Financiën niet wenselijk. Volgens de staatssecretaris is de deelnemingsvrijstelling onverkort van toepassing op valutaresultaten.

Op voorstel van de staatssecretaris heeft de ministerraad op vrijdag 8 april 2011 ingestemd met het treffen van een maatregel die regelt dat ondernemingen die hun valutaverliezen op deelnemingen in aftrek brengen, ook hun valutawinsten tot de fiscale winst moeten rekenen. Op deze winsten zal dan de deelnemingsvrijstelling niet van toepassing zijn. Deze maatregel heeft dus alleen gevolgen voor die belastingplichtigen die valutaverliezen ten laste van de winst brengen en na een eventuele procedure hun standpunt door het HvJ EU ook gehonoreerd zien. De regeling is ingegaan op vrijdag 8 april 2011 om 17.00 uur.

Heeft u valutaresultaten (met name in het geval van liquidatie van buitenlandse deelnemingen, dan is het zaak om uw positie te (her)beoordelen en eventueel bezwaar te maken tegen aanslagen vennootschapsbelasting.
 
Bron:
Kamerbrief Ministerie van Financiën, 8 april 2011, kenmerk DB2011/129 U
Gepubliceerd door BDO

 

Gerelateerde artikelen