Wat is een ODBC koppeling?

Het is haast een utopie om te veronderstellen dat een standaard pakket in de volledige financiële informatiebehoefte van een organisatie voorziet. In veel gevallen zien we dan dat een export wordt gemaakt uit het financiële pakket en dat wordt weer geïmporteerd in een spreadsheet.

Onbetrouwbaarder en tijdrovender wordt het als gegevens uit het financiële pakket opnieuw wordt ingevoerd in een spreadsheet of dat een adressenbestand ten behoeve van een samenvoeging met Word wordt ingevoerd in een Word tabel. 
Een oplossing hierop is het benaderen van de gegevens in het financiële pakket vanuit Word of Excel zelf via de ODBC koppeling. ODBC staat voor Open DataBase Connectivity en betekent dat met ‘open databases’ verbonden kan worden. Een ‘open database’ is een database waarvan bekend is hoe deze van buitenaf benaderd kan worden. Bijvoorbeeld Access en SQL-server zijn zulke databases.
Wanneer een spreadsheet wordt gemaakt waarin bijvoorbeeld het saldo van grootboekrekeningen wordt benaderd, dan zal steeds bij het openen of verversen van dat spreadsheet de database worden benaderd en zullen de actuele gegevens automatisch worden opgehaald. Met de opgehaalde gegevens kan binnen Excel verder worden gewerkt. Dit komt de betrouwbaarheid dus in hoge mate ten goede.
__________________________________________________________________________________

Alle facetten van het controllersvak in vijf dagen
Gaat u werken als controller of bent u controller maar u heeft nog geen specialistische opleiding tot controller gevolgd? Wilt u uw kennis op een hoger niveau brengen en uw toegevoegde waarde vergroten? Volg dan de succesvolle vijfdaagse opleiding ‘Controller in een Week’. Meld u direct aan.

Het vervolg op ‘Controller in een Week’ is de training De Controller als Businesspartner
Verandert de controller functie in uw organisatie? Of wilt u een nieuwe visie op uw vak opdoen? Volg dan de toptraining ‘De Controller als Businesspartner’. Lees meer.
__________________________________________________________________________________ 

Gerelateerde artikelen