Wanneer is jouw data de jouwe?

EU gaat onderzoek starten naar Amazons gebruik van eigen data.

De Europese Commissie gaat waarschijnlijk formeel onderzoek doen naar webwinkelgigant Amazon, vanwege mogelijk misbruik van verkoopgegevens van concurrenten, aldus Bloomberg. Amazon zou de data van andere online verkopers ontstaan op platforms van Amazon, gebruiken om daar zelf voordeel uit te halen. Het Amerikaanse bedrijf kan daar bijvoorbeeld informatie over populaire producten uit distilleren of welke doelgroepen wat voor producten kopen.

Brussel doet sinds vorig jaar al een voorlopige studie naar de kwestie. Mededingings Eurocommissaris Margrethe Vestager hintte er al meerdere keren op dat de zaak waarschijnlijk extra uitdieping vereist. Zowel Amazon als de Europese Commissie wilde niet reageren op het bericht. Het gebruik van data wordt in Europa hoe langer hoe complexer en uit balans met andere delen van de wereld, mede door de nieuwe AVG. Als zelfs techreuzen de boel niet op een rijtje kunnen krijgen en zelfs voor misdrijven tegen hen vervolgd worden, hoe kunnen wij het dan?

Voor Amazon zou het de derde keer zijn dat Brussel het bedrijf op de korrel neemt. Er speelde al een onderzoek naar belastingafspraken die het bedrijf maakte met Luxemburg. Dat land moest vervolgens 250 miljoen euro terugvorderen van de webwinkelreus vanwege een onrechtmatige belastingdeal uit 2003. Er loopt nog een beroepszaak. In een mededingingszaak over e-books in 2016 kreeg de retailer uiteindelijk geen boete.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen