Topman Votron weg bij Fortis

De commissarissen van Fortis hebben CEO Jean Paul Votron (1950) vrijdag ontslagen. Herman Verwilst neemt tijdelijk het stokje over.

Fortis en vooral CEO Votron kregen onlangs harde kritiek. Hij zei maandenlang dat er niets aan de hand was binnen zijn groep, terwijl het concern wel degelijk te lijden had onder de dure overname van ABN Amro en de kredietcrisis.

Als oplossing maakte Fortis recentelijk bekend zijn financiële positie te moeten versterken met 8,3 miljard euro. Het concern besloot onder meer aandelen uit te geven en de uitkering van het tussentijdse dividend te schrappen. Deze maatregelen resulteerde in een koersval van bijna twintig procent. Veel aandeelhouders drongen vervolgens aan op het vertrek van Votron.

Votron studeerde in 1973 af aan het ICHEC College in Brussel met een Master in Commerciele en Financiele Wetenschappen, gevolgd door een speciaal diploma in Business Strategies en International Management.

Hij begon zijn cariere bij Unilever in 1975 waar hij verantwoordelijk werd internationale verkoop, marketing en algemeen management. Tussen 1991 en 1997 werkte hij in verschillende posities bij Citibank in Europa en de Verenigde Staten. Hij werd president van de Belgische Citibank en marketing directeur voor Europa.

Na enkele jaren bij Citibank en ABN Amro begon Votron in 2004 bij Fortis waar hij als CEO verantwoordelijk was voor dagelijks management en voor het formuleren van strategische voorstellen en besluitvorming binnen de Raad van Bestuur van de Nederlands-Belgische bank.  

Gerelateerde artikelen