Topinkomens moreel verwerpelijk

Een meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt topinkomens van 20.000 euro netto per maand of meer 'verwerpelijk', vooral als ze worden opgestreken door directeuren of bestuurders van (semi)overheidsinstellingen zoals ziekenhuizen.

Dat blijkt volgens het Instituut voor Toegepaste Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen uit een representatieve enquête onder 800 Nederlanders.

Aan de hoge topinkomens ergeren de respondenten zich het meest als hen een reeks van onderwerpen worden voorgelegd over de grens tussen luxe en decadentie. De onderwerpen waren onder andere eerder stoppen met werken en overvloedige consumptie.

De mate waarin topsalarissen worden afgekeurd, hangt af van de sector waarin de salarissen worden verdiend. Voor een publieke organisatie vindt men het eerder te veel dan voor een private onderneming.

Vrouwen blijken overigens stelliger in hun afwijzing van topinkomens terwijl ouderen daar weer minder moeite mee hebben. De helft van de ondervraagden vindt dat er een maximum voor de salarissen moet worden ingesteld.

Bron: Tijdschrift Financieel Management: Public Update ism Hopstaken & De Haan

Gerelateerde artikelen