Top 10 beroepen met grootste robotiseringsrisico

Beroepen als belastingadviseur, makelaar en secretaresse lopen het grootste risico om te worden overgenomen door robots.

Creatieve en sociale beroepen (zoals pedagogisch medewerker, verpleegkundige of loopbaanadviseur) hebben het laagste robotiseringsrisico. 
 
Dat blijkt uit de top 10 beroepen met de meeste en minste kans op robotisering uit de beroependatabase van Jobpersonality.
 
Door robotisering verdwijnen 2 tot 3 miljoen banen
 
Uit eerder onderzoek door Deloitte bleek al dat de komende 20 jaar 2 tot 3 miljoen banen in Nederland dreigen te verdwijnen als gevolg van robotisering en informatisering.
 
De Universiteit van Oxford deed onderzoek naar beroepenprofielen en de kans op robotisering in de toekomst. Jobpersonality heeft deze kans op robotisering toegevoegd aan haar beroependatabase met ruim 1000 veelvoorkomende Nederlandse beroepen, zodat iedereen voor zijn of haar (toekomstige) beroep kan bepalen hoe “toekomstvast” dit beroep is.
 
Vooral administratieve beroepen risicovol
Vooral administratieve en controlerende beroepen, zoals die van belastingadviseur of secretaresse, lopen risico op robotisering. Ook relatief laaggeschoolde arbeid en de bediening van machines worden in de toekomst bedreigd door robots.
 
De top 10 van beroepen met het grootste robotiseringsrisico (tussen haakjes):
1.Belastingadviseur (99%)
2.Telemarketeer (99%)
3.Chauffeur bestelwagen (98%)
4.Makelaar (97%)
5.Brugwachter (97%)
6.Secretaresse (96%)
7.Tuinman (95%)
8.Magazijnmedewerker (95%)
9.Accountant (94%)
10.Slager (93%)
 
Loopbaanadviseur & verpleegkundige nauwelijks bedreigd door robots
Vooral creatieve en sociale beroepen (zoals verpleegkundige, loopbaanadviseur of fotograaf) zijn niet of nauwelijks gevoelig voor robotisering. Uiteraard zullen deze beroepen wel veranderen van vorm, maar de kans dat ze verdwijnen is klein. Ook leidinggevende en coördinerende beroepen zijn relatief veilig voor de robotiseringsslag. De top 10 van meest 'robot-veilige' beroepen is hier te vinden.
 
(ANP)
 
Adviseer met meer impact
Sommige managers hebben verbluffend veel invloed en krijgen van alles voor elkaar terwijl ze niet formeel de baas zijn. Hoe komt het dat er zo goed naar hen wordt geluisterd? Verbeter tijdens de training Beïnvloeden en Adviseren ook uw vaardigheden op het gebied van communicatie, adviseren en beïnvloeden.
Bekijk het programma.
Gerelateerde artikelen