Toenemende vraag RA’s voor controllers functies

Hoe ontwikkelt zich de arbeidsmarkt voor (post)doctoraal opgeleide financials zoals RA's en RC's? Voor welke functies worden zij het meeste gevraagd?

Sinds medio 2016 wordt de ontwikkeling in het aantal online geplaatste vacatures voor (post) doctoraal opgeleide financieel professionals gemonitord door de NBA. De belangrijkste bevindingen worden elk half jaar geanalyseerd en gepubliceerd.

Minder (post)doctoraal opgeleide financials gevraagd
De totale markt voor hoger opgeleide financials groeide in de eerste helft van 2016 met 8,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Deze groei komt vooral door een grotere vraag naar hbo-functies. 

De afgelopen jaren laten een sterke groei zien in het aantal vacatures, waarbij opvalt dat sinds begin dit jaar het aantal vacatures voor (post)academisch opgeleide financials afneemt. Ondanks deze afname blijft de vraag nog steeds op een zeer hoog niveau. Met name verschillende controllers-rollen op hbo-niveau worden meer gevraagd, zoals financial controller, business controller, controller, maar ook business analist. 

Nadat er na de crisis met name in hoger financieel management en specialisten is geïnvesteerd wordt nu weer uitgebreid in het middensegment. Aan de onderkant van de financiële functies blijft de trend van krimp door automatisering en efficiëncyverbetering, in de meer uitvoerende functies zoals administrateur, aanhouden.

Meer RA's gevraagd voor controllers functies
Als we dieper gaan kijken naar de vraag naar RA, AA en RC's blijkt dat de trend hier parallel loopt aan de reeds gemelde algemene ontwikkeling voor (post)doctoraal opgeleide financials. De trend is sinds begin dit jaar dalend waarbij de absolute aantallen nog steeds erg hoog zijn. Zo waren er voor RA’s nog steeds meer dan 2.300 vacatures in de eerste helft van 2016. Voor RC's staat de teller op ruim 650. Uitzondering op de krimp is een toenemende vraag naar RA’s in rollen als business controller (+ 35 procent), financial controller (+19 procent) en controller (+9 procent).


RA-functieverdeling eerste helft 2016

RC's vooral gevraagd voor business controller
De analyse voor welke functies RA's en RC's het meeste worden gevraagd, levert de volgende belangrijkste conclusies op: 

● RC's worden vooral voor functies zoals business controller (52 procent) gevraagd, gevolgd door controller (11 procent), financial controller (8 procent) en cfo (8 procent). 

● De spreiding in functies voor RA's is veel breder, met bovenaan de business controller (30 procent), gevolgd door controller (19 procent), auditor (16 procent), financial controller (15 procent), cfo (8 procent) en risk manager (7 procent).


RC-functieverdeling eerste helft 2016

Accountancysector: groeiende vraag naar assistent accountants en managers accountancy
Arbeidsmarktbemiddelaars als Yacht en Robert Walters rapporteren al enkele jaren een sterke groei in het aantal accountancyfuncties. Nog steeds zijn, van alle finance functies, de accountancyfuncties de sterkste groeiers (+29 procent). De sterkste groei in de vraag is terug te vinden bij  assistent accountants (+30 procent) en managers accountancy/controleleiders (41 procent). Hierbij is de vraag naar assistent accountants numeriek veruit het grootst met meer dan 4.500 vacatures, Ook hier zien we de vraag naar hbo-ers sterker groeien dan de vraag naar academici. Bij managers gaat het om ruim driehonderd vacatures, waarbij het niveau vooral (post) doctoraal is.

Bron: De vacaturetrends zjin gebaseerd op Jobdigger vacaturedata. Jobdigger verzamelt vacatures van het gehele Nederlandse web, inclusief, jobboards, social media, corporate websites, etc. Dagelijks worden honderdduizenden bronnen bezocht. De gevonden vacatures worden geanalyseerd, ontdubbeld en geclassificeerd in beroepsklassen. Samen met de NBA ledengroep Accountants in  Business heeft Jobdigger maatwerkrapportages ontwikkeld om de markt voor (post)doctoraal opgeleide financieel professionals inzichtelijk te maken zowel voor accountants in business (RA/AA), RC’s en de accountancy sector.

Mr. drs. Erik Kolthof is sinds maart 2016 senior adviseur bij de NBA ledengroep accountants in business. Eerder was hij directeur finance bij Yacht en mede samensteller van het boek 'Management in Singularity' (2016).

___________________________________________________________________________
 
3 interessante opleidingen voor ambitieuze controllers:
 
1. Gaat u werken als controller of bent u controller?
Heeft u nog geen specialistische opleiding tot controller gevolgd? Wilt u uw kennis op een hoger niveau brengen en uw toegevoegde waarde vergroten? Volg dan de vijfdaagse opleiding Controller in een Week. Meld u direct aan.
 
2. Het vervolg op Controller in een Week: training De Controller als Businesspartner
Verandert de controller functie in uw organisatie? Of wilt u een nieuwe visie op uw vak opdoen? Volg dan de toptraining De Controller als Businesspartner. Lees meer.
 
3. Bent u de volgende business controller? 
De opleiding Certified Business Controller leidt finance professionals op in 20 dagen, verspreid over 6 maanden, tot succesvolle business controllers volgens de methodiek van Action Learning. Hoe staat het met uw vakkennis? Bent u er klaar voor om door te groeien naar Certified Business Controller? Doe de test: 10 vragen. Direct meer informatie over de opleiding? Ga nu naar Certified-Business-Controller.nl
 
Voor een vrijblijvend advies neemt u contact op met Ivo ten Hoorn (020-6390008), Product Manager Opleidingen bij Alex van Groningen, of ga direct naar de website van Alex van Groningen.  
  
Gerelateerde artikelen