Overheid moet meer investeren

Regeringen moeten meer gaan investeren om de wereldwijde economie te stimuleren. Dat zegt IMF-baas Dominique Strauss-Kahn zondag gezegd in een interview met de Britse omroep BBC.

Strauss-Kahn vreest dat 2009 een slecht jaar wordt. Als overheden de economie niet voorzien van stimuleringspakketten, kan volgend jaar nog slechter worden, aldus de IMF-baas.

De maatregelen die in november werden aangekondigd door de G20, het samenwerkingsverband van de belangrijkste economieën ter wereld, zijn niet toereikend. Deze maatregelen omvatten het verscherpen van toezicht op de financiële sector en strengere regels voor banken.

Aanvullende maatregelen die volgens Strauss-Kahn nodig zijn, zijn het verstrekken van overheidsleningen en het verlagen van belastingen. Landen zouden in totaal 860 miljard euro in de economie moeten pompen, ofwel twee procent van de gehele wereldeconomie.

Verwacht wordt dat de Nederlandse overheid komend jaar flink gaat investeren in grootschalige bouwprojecten. Zo trok het kabinet onlangs nog 60 miljoen euro uit om zo veel mogelijk groene en open ruimtes te sparen en te creëren bij het bouwproject Nijmegen Waalfront en de renovatie van de Hollandse Waterlinie.

Gerelateerde artikelen