Oudste cryptogram exchange sluit vanwege waakhond

Cryptohuizen klagen steen en been over vage en strenge regelgeving.

Bittrex, een van de grootste en oudste crypto exchanges ter wereld, sluit de deuren. Dit door ruzie met de Amerikaanse financiël waakhond SEC (Securities and Exchange Commission). Die stelt dat Bittrex zich niet aan de nodige wetgeving voor effectenhandel heeft gehouden.

  • Bittrex was aangeklaagd als niet geregistreerde exchange
  • de Amerikaanse tak van het bedrijf was al gesloten
  • als gevolg van een boete van 29 miljoen dollar
  • vanaf 4 december kunnen klanten allen nog activa opnemen

Bittrex werd negen maanden geleden aangeklaagd door de SEC voor het opereren als een niet-geregistreerde exchange. De Amerikaanse tak van de crypto-beurs sloot al in mei zijn deuren omdat het niet ‘economisch levensvatbaar’ was. Dit na een boete van 29 miljoen dollar voor de schending van wetten over effectenhandel.

Nu gaat, ook de internationale tak ten onder. Op 4 december gaat officieel de stekker eruit. Klanten kunnen dan nog enkel activa opnemen, als onderdeel van het afbouwproces.

Bittrex werd in 2014 opgericht en is daarmee een van de oudere crypto-beurzen. Het was ooit ook een van de grotere beurzen in de VS, maar de omvang slonk al jaren gestaag.

Het is niet de eerste crypto-beurs die in conflict komt met Amerikaanse toezichthouders. Onlangs kwam de grote Amerikaanse crypto-exchange Kraken ook onder vuur te liggen door de SEC.

De voortdurende juridische geschillen tussen regelgevers en crypto-bedrijven benadrukken de noodzaak van duidelijkheid en samenwerking tussen de industrie en regelgevers om een duurzaam en gezond ecosysteem te creëren.

Vooral in de VS blijft deze onduidelijkheid een groot struikelblok voor cryptobedrijven. De CEO van Bittrex, Richie Lai, uitte afgelopen voorjaar zijn bezorgdheid over de regelgeving waar de cryptoplatforms aan moeten voldoen. Lai stelde dat regels vaak onduidelijk zijn en worden doorgedrukt zonder passende discussie of inbreng.

Lees meer over cryptobedrijven en kleuren binnen de lijntjes

Cryptobedrijven krijgen duidelijkheid over klantonderzoek door de bank

Binance-CEO treedt af na transacties met IS, Hamas en Al Qaeda

Gevallen crypto-koning van FTX schuldig aan fraude

VS klaagt drie cryptobedrijven aan voor miljardenfraude

Basel Comité zoekt marktconsultatie crypto-gebruik

Gerelateerde artikelen