Basel Comité zoekt marktconsultatie crypto-gebruik

Crypto-risico's banken moeten beter zichtbaar worden

Het Basel Comité voor Bankentoezicht gaat onderzoeken in welke mate banken en vergelijkbare financieel dienstverleners zijn blootgesteld aan de risico’s van crypto-valuta. De ‘Bank der Banken’ gaat daarvoor de markt raadplegen over de implementatie van de eisen en regelgeving. Dat schrijft het comité vandaag op de eigen website.

  • marktconsultatie om impact geplande richtlijnen contrast te geven
  • blootstelling cryptovaluta’s kan gevolg hebben voor kapitaalpositie
  • meer openheid hoe blootstelling terug te zien is in boekhouding

Het initiatief komt voort uit de publicatie van de definitieve prudentiële standaard met betrekking tot crypto-activa, welke van belang kan zijn voor CFO’s en top financiële managementprofessionals wiens organisatie bankiert bij banken die risico’s lopen. [Artikel gaat verder na deze alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

De voorgestelde implementatiedatum voor de richtlijnen is vastgesteld op 1 januari 2025. Opmerkelijk is dat banken verplicht zullen zijn om zowel kwalitatieve als kwantitatieve gegevens te verstrekken met betrekking tot hun activiteiten met betrekking tot crypto-activa, inclusief informatie over hun blootstellingsniveaus en de benodigde kapitaal- en liquiditeitsvereisten.

Crypto’s in de boekhouding

Naast deze rapportage moeten banken óók informatie verschaffen over de boekhoudkundige classificaties van hun blootstelling aan crypto-activa en -verplichtingen.

Het gewenste en ruime openbaarmakingsregime heeft tot doel om de marktdiscipline te bevorderen en de informatie-asymmetrie tussen financiële instellingen en marktdeelnemers te verminderen.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen