Ongepast gedrag en kleding staan nieuwe baan of promotie in de weg

Bij de start van een nieuwe baan is het passen bij de bedrijfscultuur één van de grootste uitdagingen voor werknemers. Nieuwe medewerkers moeten daarnaast ook om leren gaan met nieuwe processen en procedures, iets wat volgens drie op de tien (31%) HR-managers niet onderschat moet worden.

Dit blijkt uit onderzoek van Office Team, een divisie van Robert Half die zich specialiseert in het plaatsen van administratieve en secretariële professionals op tijdelijke basis. Een van de gebieden waarop aanpassing wordt verwacht, is kledingstijl. 75% van de HR-managers geeft aan dat de manier waarop iemand gekleed is, invloed heeft op de kans promotie te maken. En met het warmere weer op komst, is dit een actueel onderwerp.

Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland, licht toe: “Werkzoekenden hebben het op dit moment niet makkelijk, de concurrentie om banen is groot. Bedrijven en organisaties krijgen een grote hoeveelheid reacties en zien soms door de bomen het bos niet meer. Voor beide groepen is het echter van belang de juiste persoon bij de juiste functie te zoeken en hier geen concessies in te doen.  We zien dat de match op het gebied van bedrijfscultuur bepaalt of een medewerker voor een bedrijf kiest en ook langere tijd bij het bedrijf zal blijven werken.”

‘Ongepaste kleding staat sollicitatie of promotie in de weg’
Aanpassing aan de bedrijfscultuur heeft onder andere gevolgen voor de kleding die medewerkers dragen. Hoewel 61% van de ondervraagde HR-managers aangeeft dat werknemers zich nooit ongepast kleden, heeft de manier van kleden wel degelijk invloed op de ontwikkeling van je carrière binnen het bedrijf. Driekwart geeft aan dat kledingstijl invloed heeft op kans promotie te maken en ook bij een sollicitatie kan ongepaste kleding een verkeerde indruk geven, vertelt Stephan Renken:
__________________________________________________________________________________
Toe aan nieuwe uitdaging?
Finance.nl is met alle vacatures en de top-bedrijven in Nederland, dé nummer 1 vacaturesite voor finance professionals. Voor controllers, accountants,  administrateurs en financieel managers. Vind uw droombaan op Finance.nl  en plaats uw CV in de CV-databank om door werkgevers gevonden te worden.
__________________________________________________________________________________

“Veel mensen weten dat de eerste indruk bij een sollicitatiegesprek heel belangrijk is, maar ook wanneer je aangenomen bent is het belangrijk hier aandacht aan te besteden. Wanneer een sollicitant of werknemer zich ongepast kleedt, dan worden diens kansen op een baan of promotie kleiner. Het is dus zaak voor werkzoekenden en nieuwe werknemers zich goed te oriënteren op een cultuur die binnen het bedrijf heerst.”

Bedrijfscultuur reden om te blijven
Wanneer er een goede match is tussen bedrijf en de medewerker, is er duidelijk waardering van de werknemers voor hun werkgever en collega’s. 61% van de ondervraagde HR-managers geeft aan dat de bedrijfscultuur en de werkomgeving een reden is om bij de huidige werkgever te blijven werken. Salaris, carrièreperspectief en de reputatie van het bedrijf is daarbij minder belangrijk.

Bron: OfficeTeam

Gerelateerde artikelen