Onderzoek: Private equity investeringen leiden tot 5600 nieuwe bedrijven in Europa

Bedrijven in eigendom van private equity zijn vaak innovatiever, productiever en private equity is een stimulans voor ondernemers om bedijven op te starten. Dat blijkt uit onderzoek van Frontier Economics in opdracht van de EVCA. De Europese evenknie van de NVP.

In de studie komen de resultaten van 60 academische studies samen en het schijnt een nieuw licht op de werkwijze en impact van private equity.

Uit het rapport blijkt dat private equity owned-bedrijven met meer succes patenten aanvragen voor nieuwe producten dan niet private equity-owned bedrijven. Dit kan gezien worden als een indicator van innovativiteit. De patenten ontwikkeld door private equity-owned bedrijven in Europa tussen 2007 en 2011 hebben een geschatte waarde van 350 miljard euro.

Private equity heeft ook een aantrekkende kracht op buitenlandse investeerders. In de twaalf grootste private equity markten in Europa, investeerden private equity bedrijven bijna 250 miljard euro in meer dan 19400 bedrijven tussen 2007 and 2012. Van deze investering komt circa 50 miljard van buiten Europa. Hiermee vormen private equity investeerders een alternatief voor groeikapitaal naast krediet verlenende banken. 
Voor de verslechterende banenmarkt in Europa heeft het rapport ook goed nieuws. Private equity investeringen dragen bij aan de oprichting van circa 5600 nieuwe bedrijven per jaar. Dit leidt direct tot nieuwe banengroei. Daarnaast gaat een participatie van een private equity bedrijf vaak gepaard met een groei in productiviteit van gemiddeld 6,9 procent. 
Vincenzo Morelli, de voorzitter van de EVCA, vindt de cijfers uit het rapport zeer hoopgevend. Wel geeft hij aan dat dit onderzoek niet alles zegt over de impact van privatre equity. “Meer academisch onderzoek is nodig om een volledig beeld te krijgen van de economische impact van private equity.”
 
Download hier het volledige onderzoek van de EVCA. 
 

Gerelateerde artikelen