NOW 3 én belastinguitstel

NOW 3 bekend: terug naar 80, 70 en dan 60 procent. Meer belastinguitstel en twee jaar om af te lossen.

Het kabinet geeft ongeveer 11 miljard euro extra uit in het derde steunpakket om het bedrijfsleven door de coronacrisis te helpen. Verder wordt er nog eens 1,5 miljard euro uitgetrokken om investeringen te vervroegen. De steunregelingen worden drie keer drie maanden verlengd tot 1 juli 2021. Wel worden de regelingen in die periode afgebouwd. Het kabinet wil ondernemers meer zekerheid geven door het pakket langer te laten doorlopen. Het huidige, tweede steunpakket loopt tot 30 september. Veel plannen waren al uitgelekt.

Er komt een miljard om mensen aan nieuw werk te helpen bijvoorbeeld door om- en bijscholing. Verder wordt er 300 miljoen gereserveerd om “eventueel” te kunnen deelnemen aan een privaat fonds waarmee MKB’en worden geholpen hun eigen vermogen te versterken. Daarnaast is er 150 miljoen om lokale en regionale economieën te stimuleren.

NOW 3 is 5 miljard

De belangrijkste steunregeling is de NOW. Daarvoor wordt in het derde pakket 5,4 miljard uitgetrokken. Een ondernemer krijgt momenteel 90 procent van zijn loonkosten vergoed met de NOW. Dat wordt in het nieuwe pakket 80 procent en 10 procent gaat naar omscholing voor werknemers.

In januari gaat de NOW-vergoeding terug naar 70 procent en in april naar 60 procent. Vanaf januari is de NOW ook alleen nog maar beschikbaar voor bedrijven die minimaal 30 procent omzetverlies draaien. Dat percentage was in het eerste en tweede pakket 20 procent.

Vanaf oktober gaat al een vermogenstoets gelden voor de steunregeling voor ZZP’ers (Tozo). De maximale bijdrage die MKB’en via de tegemoetkomingsregeling voor vaste lasten (TVL) kunnen krijgen, wordt verhoogd naar 90.000 euro. Het bedrag wordt later wel afgebouwd. Vanaf januari komen alleen nog de zwaarst getroffen bedrijven in aanmerking voor de TVL. Als laatste mogen bedrijven tot oktober belastinguitstel aanvragen en krijgen twee jaar de tijd om hun belastingschuld af te lossen.

(bron: ANP; foto: Florencia Viadana, Unsplash)

Gerelateerde artikelen