Niet te veel ‘nu’

fallback
Zweitze Hofma, controller bij EG-Liaison (EGL), ziet geen verschil tussen de controllersfuncties in profit- en non-profitorganisaties. In beide organisaties moet de controller zich volgens hem bezighouden met de toekomst. 'En niet te veel met het "nu" bezig zijn.'

EG Liaison, onderdeel van SenterNovem, adviseert en informeert Nederlandse bedrijven over Europese onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma’s. Opdrachtgevers van EGL zijn het ministerie van Economische Zaken, maar ook andere ministeries. Hofma begeleidt EGL intern op financieel gebied.

Wat is de uitdaging in uw werk?
EGL geeft bedrijven onder andere informatie en advies over het Zesde Kaderprogramma, het belangrijkste EU-instrument voor de financiering van onderzoek in Europa. Niet alle kosten vallen onder de subsidieregelingen en het is lastig te volgen welke kosten kunnen worden gedeclareerd. De informatie die EGL aan bedrijven geeft ligt daarom ook op het financieel-juridische vlak, zodat die bedrijven op de hoogte worden gebracht van de regels van het Kaderprogramma. Die regels op financieel vlak zo goed mogelijk te kennen en toe te passen, daarin zit voor mij de uitdaging in mijn werk.

Wat is het verschil tussen een controller in een profit- en een controller in een non-profitomgeving?
Ik heb niet het idee dat de controllersfunctie anders wordt ingevuld bij een overheidsinstelling dan bij een organisatie in een pure winstomgeving. Ook bij non-profitinstellingen gaat het voor de controller over inkomsten en uitgaven. Of het doel van een organisatie is om op nul uit te komen of op een bepaald bedrag aan winst, het principe blijft hetzelfde, namelijk zo efficiënt mogelijk werken. De controller helpt daarin mee. Dat gebeurt natuurlijk met ICT. We werken heel geautomatiseerd, veel gaat digitaal.

Wat vind u een relevant aandachtspunt voor de controller?
Het belang van de toekomst. Niet te veel met het ‘nu’ bezig te zijn. Je kunt uitrekenen wat nu van belang is, maar de gegevens van volgend jaar, of misschien wel verder weg, zijn veel belangrijker. Als we kijken naar het capaciteitsvraagstuk bijvoorbeeld, is het veel relevanter te kijken naar wat we in de toekomst nodig hebben, dan te onderzoeken wat we nu aan capaciteit hebben. Dat geldt ook voor het niet-financiële aspect. In ons geval is dat vrij meetbaar: wij kunnen onze opdrachten gemakkelijk omzetten in offertes en vervolgens in fte’s.

Gerelateerde artikelen