Nederlandse grootbanken houden spaarrentes bewust laag

ACM vraagt wetgever om transparantiemaatregelen en verplichte overstapservice.

De spaarrentes in Nederland blijven achter doordat het overgrote deel van de Nederlandse spaarders maar één spaarrekening bij een Nederlandse grootbank heeft en weinig overstapt naar banken die een hogere rente bieden. Daardoor kunnen grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank de spaarrentes laag houden. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd.

  • Spaarrentes blijven laag omdat de meeste Nederlandse spaarders bij grote banken blijven en niet overstappen.
  • ABN AMRO, ING en Rabobank domineren de markt en volgen elkaars rentes, wat concurrentie beperkt.
  • De ACM vraagt de wetgever om maatregelen zoals meer transparantie en een verplichte overstapservice.

Het drietal banken heeft het overgrote deel van de Nederlandse spaarmarkt in handen. Ze houden elkaars rentetarieven in de gaten en volgen elkaar op de voet. Het gevolg daarvan is een gebrek aan concurrentie. Hoewel de ACM niet spreekt over kartelvorming, “is het effect vergelijkbaar”.

Oproep aan wetgever

Omdat de ACM zelf geen bevoegdheden heeft om maatregelen te nemen, roept de waakhond de wetgever op om wat te doen. Daarbij beveelt de ACM de wetgever aan om de informatievoorziening door banken transparanter te maken, de gekoppelde verkoop van betaal- en spaarproducten te verbieden en een verplichte overstapservices bij banken te creëren.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Ondanks de lage rentes is de meerderheid van de spaarders tevreden bij hun huidige bank, volgens de ACM. Tegelijkertijd lijkt een deel zich wel onbewust van andere spaarmogelijkheden met hogere rentes. Zo bieden buitenlandse banken soms meer dan 3 procent rente, terwijl Rabobank bijvoorbeeld maar 1,7 procent aanbiedt en ING 1,5 procent.

Punt van discussie

De hoogte van de spaarrentes in Nederland is al langer een punt van discussie. Vorig jaar boekten Nederlandse banken recordwinsten door de rentestijgingen, terwijl spaarders daar maar weinig van merkten. Dat komt volgens ABN AMRO doordat er buffers opgebouwd moeten worden voor slechtere tijden. Daarbij wijst Rabobank ook naar de financiële gezondheid van banken die lang onder druk stond en nu weer moet herstellen. ING verklaarde dat de spaarrentes laag blijven door hogere kosten en door wat concurrenten in de markt doen. (ANP)

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.

Gerelateerde artikelen