MVO Nederland: ‘Bedrijven goed voorbereid op CSRD maar overheid loopt achter’

Nederlandse bedrijven tonen proactieve houding tegenover CSRD-implementatie ondanks overheidstekortkomingen

Nederlandse bedrijven zijn grotendeels klaar voor de nieuwe CSRD-richtlijn, terwijl de overheid achterblijft bij de implementatie. Uit de Nationale CSRD Enquête 2024 blijkt dat 70% van de CSRD-plichtige bedrijven goed voorbereid is op de Corporate Sustainability Reporting Directive. Dit ondanks het feit dat de Nederlandse overheid onlangs door de Europese Commissie in gebreke is gesteld vanwege het ontbreken van een wetsvoorstel om de CSRD te implementeren. Dat stelt MVO Nederland in een persbericht.

  • 70% CSRD-plichtige bedrijven goed voorbereid op nieuwe richtlijn
  • Overheid loopt achter met implementatie, bedrijfsleven neemt voortouw
  • 40% mkb-bedrijven al bezig met CSRD ondanks niet-plichtig zijn

Volgens de een deel van de ondervraagde bedrijven is positief over de langetermijneffecten van de CSRD, ervaart 73% de wet als een administratieve last. Berend-Jan Veldkamp, algemeen directeur van MT MediaGroep BV, erkent de uitdagingen bij het verzamelen en rapporteren van de vereiste data, vooral omdat veel informatie uit de keten moet komen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

MKB toont interesse in csrd

Een opvallende trend is dat 40% van de mkb-bedrijven, ondanks dat ze nog niet CSRD-plichtig zijn, zich al oriënteert op of zelfs bezig is met de implementatie van de richtlijn. Tegelijkertijd geeft een even groot percentage aan slecht tot niet voorbereid te zijn. MVO Nederland benadrukt het belang van overheidsondersteuning voor mkb-bedrijven, die als toeleveranciers van grote bedrijven ook CSRD-gerelateerde data moeten aanleveren.

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Gerelateerde artikelen